Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport ONU: Forțele armate ruse au folosit 91 de copii pe post de scuturi umane

António Guterres, secretarul general al ONU, a atras atenția că în anul 2022, Rusia a ucis 136 de copii în Ucraina, în sângerosul război declanșat de Vladimir Putin. De asemenea, potrivit verificărilor realizate de ONU, forțele ruse au rănit alți 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor ucrainene. De asemenea, forțele ruse au folosit ca scuturi umane 91 de copii, potrivit raportului citat de The Guardian.

Rusia a negat în repetate rânduri că a vizat civili de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Guterres ar fi declarat în raport că a fost "deosebit de șocat" de numărul mare de copii uciși și răniți și de atacurile asupra școlilor și spitalelor de către forțele armate ruse.

Pe de altă parte, forțele ucrainene au ucis 80 de copii și au rănit 175 de copii în cadrul ostilităților, majoritatea fiind probabil victime colaterale.

Raportul anual al lui Guterres către Consiliul de Securitate al ONU privind copiii și conflictele armate se referă la uciderea, mutilarea, abuzul sexual, răpirea sau recrutarea de copii, refuzul accesului la ajutor și atacarea școlilor și spitalelor.

Raportul a fost întocmit de Virginia Gamba, reprezentantul special al lui Guterres pentru copii și conflicte armate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE