Crește vârsta de pensionare pentru magistrați. Proiectul a fost votat de Camera Deputaților

Camera Deputaților a aprobat miercuri proiectul prin care vârsta de pensionare a magistraților este majorată.

23/04/2025 , 12:27

Deputații au votat proiectul privind creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați

Vârsta de pensionare pentru magistrați crește brusc de la 47 de ani, la 65 de ani. Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a modificat pe repede înainte noul proiect ce vizează pensiile speciale, iar Parlamentul a adoptat proiectul în urmă cu scurt timp.

Opoziția acuză însă că aceste modificări vor face proiectul vulnerabil în fața Curții Constituționale.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: „Noua reformă a pensiilor speciale a fost modificată radical în decurs de doar câteva ore. Dacă marți seară în comisia de specialitate, Comisia de Muncă, proiectul fusese aprobat și prevedea o creștere etapizată a vârstei de pensionare pentru magistrații din România care ar fi trebuit să ajungă de la 47 de ani și șase luni până la 65 de ani în anul 2049, s-ar fi adăugat câte șase luni în fiecare an, ulterior câte un an pe parcurs, astfel încât în anul 2049 magistrații să se pensioneze nu mai devreme de 65 de ani.

În schimb, coaliția PSD-PNL-UDMR a venit miercuri cu noi amendamente în comisia de Muncă. Ședința a fost făcută pe repede înainte și proiectul a fost modificat astfel încât de la 1 ianuarie 2026, toți magistrații din România ar urma să se pensioneze la vârsta de 65 de ani.

Astfel, va fi o creștere bruscă a vârstei de pensionare, de la 47 de ani și șase luni, cât este în prezent vârsta minimă, până la 65 de ani.

Măsura se va aplica pentru noii magistrați ce vor intra în sistem, dar s-ar putea aplica și pentru cei care și-au început recent activitatea deoarece doar cei aflați în prag de pensionare ar putea beneficia de legea veche, spun surse din Parlament.

Rămâne de văzut sub ce formă va fi modificat proiectul în Senat, care este camera decizională. Mai apoi, vom vedea dacă proiectul va fi contestat la Curtea Constituțională, așa cum s-a întâmplat până acum cu toate reformele ce au vizat pensiiile speciale.”

Coaliția de guvernare spune că această inițiativă va debloca jalonul din PNRR referitor la reforma pensiilor speciale.

Deputații sunt pe cale să adopte o nouă reformă a pensiilor speciale proiectul depus de liderii coaliției PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale prevede creșterea vârstei de pensionare etapizat pentru toți magistrații din România, astfel încât în anul 2045 niciun magistrat din țară nu ar mai putea să se pensioneze mai devreme de vârsta de 65 de ani.

Rămâne de văzut cum se va prezenta această lege la Curtea Constituțională, în cazul în care ea va fi atacată, ce verdict vor da judecătorii de acolo, pentru că știm și opoziția trage un semnal de alarmă în acest sens. Toate proiectele elaborate în ultimii ani de Parlament, ci au vizat o reformă a pensiilor speciale, au picat rând pe rând după controlul CCR.

Prin acest proiect spun inițiatorii și liderii coaliției că încearcă cumva să aducă mai multe echitate în sistemul de pensii, astfel încât magistrații să nu se mai poată pensiona la 47 de ani, așa cum se întâmplă acum, și vârsta să crească etapizat, cum spuneam, până la 65 de ani.

De asemenea, spun cei din PSD, PNL și UDMR că această formă a proiectului a fost agreată cu reprezentanții Comisiei Europene, deoarece reforma pensiilor speciale reprezintă și un jalon prevăzut în PNRR, iar România riscă să piardă peste 200.000.000 euro europeni dacă nu reușește cumva să vină cu modificări în acest sistem încât să aducă mai multe echitate între pensiile așa-zis speciale ale magistraților și celelalte pensii bazate exclusiv pe contributivitate.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată în acest proces. După ce va trece de Camera Deputaților, proiectul va ajunge în Senat, acesta fiind forul decizional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE