Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O navă de supraveghere din China a pătruns în apele teritoriale ale Japoniei

Ministerul apărării din Japonia susține că o navă chineză de supraveghere a pătruns în apele teritoriale ale Japoniei, pe 8 iunie, în jurul orei 7:30.

Pe contul de Twitter, Ministerul a precizat că navele sale au zărit ambarcațiunea din clasa Shupang deplasându-se spre vest, în apropiere de insula Yakushima, din sud-vestul prefecturii Kagoshima. Nava a ajuns în apele teritoriale nipone în jurul orei 10:00 și a părăsit zona insulelor în jurul orei 13:00.

Al doilea incident din 2023, când o navă din China pătrunde în apele Japoniei

Oficialii din Minister susțin că navele de recunoaștere chineze pot colecta informații despre geografia fundului mării, adâncimea și temperaturile apei, iar aceste date pot fi utilizate în operațiunile submarine.

Japonezii au depus deja un protest, pe canale diplimatice și au amintit părții chineze că navele lor au trecut de mai multe ori prin locuri nepermise. De altfel, în februarie, a mai avut loc un incident asemănător, iar aceasta este a 11-a oară când se întâmplă așa ceva, potrivit ministerului.

Conform legilor internaționale, ambarcațiunilor și chiar navelor de război li se permite să treacă prin apele teritoriale ale altor state, atât timp cât nu reprezintă o amenințare asupra securității și ordinii din acel stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE