Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

O navă de război a SUA a navigat prin Strâmtoarea Taiwan stârnind furia Chinei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

O navă de război americană a traversat joi Strâmtoarea Taiwan, parte a ceea ce armata americană consideră a fi o activitate de rutină, dar care a enervat China, informează vineri Reuters.

În ultimii ani, navele de război americane şi, uneori, cele ale unor state aliate precum Marea Britanie şi Canada, au traversat strâmtoarea, stârnind furia Chinei, care revendică Taiwanul în pofida opoziţiei guvernului insulei, ales în mod democratic.

Cum răspund SUA

Într-un comunicat, armata americană a declarat că distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, Chung-Hoon, a efectuat tranzitul.

"Tranzitul lui Chung-Hoon prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă", se afirmă în comunicat.

Care este poziția Chinei

Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington, a declarat că Beijingul se opune ferm acestei activităţi şi a îndemnat SUA "să înceteze imediat să provoace probleme, escaladarea tensiunilor şi subminarea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan".

"Navele de război ale SUA îşi arată frecvent muşchii în numele exercitării libertăţii de navigaţie. Aceasta nu înseamnă menţinerea liberă şi deschisă a regiunii", a mai spus acesta.

"China va continua să rămână în alertă maximă, este pregătită să răspundă în orice moment la toate ameninţările şi provocările şi îşi va proteja cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială".

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava a navigat în direcţia nord prin strâmtoare, că forţele sale i-au monitorizat trecerea şi nu au observat nimic ieşit din comun.

Strâmtoarea Taiwan, o sursă de tensiune

Strâmtoarea îngustă a Taiwanului este o sursă frecventă de tensiune militară de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut războiul civil în favoarea comuniştilor, care au înfiinţat Republica Populară Chineză.

SUA nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

China nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Taiwanul promite că se va apăra dacă va fi atacat, declarând că pretenţiile de suveranitate ale Beijingului sunt nule deoarece Republica Populară Chineză nu a guvernat niciodată insula.

Un avion militar chinez s-a apropiat la mai puţin de trei metri de o aeronavă a forţelor aeriene americane în disputata Mare a Chinei de Sud luna trecută, forţând-o să efectueze manevre pentru a evita o coliziune în spaţiul aerian internaţional. Înaintea acestui eveniment, Statele Unite au remarcat o tendinţă recentă de comportament din ce în ce mai periculos al aeronavelor militare chineze. 

Distribuie

Taguri