Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul candidaților pentru meseria de vatman s-a dublat la Iași, față de anii trecuți. Cei acceptați sunt școliți gratuit

Publicat de: Euronews

Numărul candidaților pentru meseria de vatman s-a dublat la Iași, față de anii trecuți. Oamenii caută un salariu atractiv, dar mai ales siguranța unui loc de muncă, iar toate astea, spun cei interesați, le oferă Compania de Transport Public din Iași, care are una dintre puținele școli de vatmani din țară. Cei acceptați sunt școliți gratuit, însă trebuie să lucreze pe această funcție pentru următorii cinci ani.

Alexandru are 30 de ani. Timp de 11 ani a lucrat în tură de noapte la o benzinărie și a simțit că trebuie să facă o schimbare. A văzut anunțul celor de la Compania de Transport Public din Iași pentru cursuri gratuite de vatman și nu a mai stat pe gânduri.

Alexandru Bălan, cursant: „Ceva nou. Îmi place. Mai am cunoștințe care m-au rugat să mă apuc de școala de vatmani. Îmi spuneau: „Vino, vino, că ai să vezi că e altceva. Ai timp liber”.”

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei interesați

Sunt mai multe condiții pe care cei interesați trebuie să le îndeplinească. Una dintre ele este să nu aibă cazier judiciar sau rutier. De restul, se ocupă profesorii și instructorii. Cursul are 122 de ore de teorie și 60 de ore de practică. Fiecare cursant parcuge cel puțin 600 de kilometri cu tramvaiul prin oraș.

Paul Eduțanu, instructor: „Acum observăm că încep să vină mai mulți vatmani. Să cunoască circulație, pentru că mergem în trafic. În ziua de azi, traficul este foarte aglomerat, deci nu mai este ca înainte, că e liber și mergem pe stradă. Asta e: atenție, foarte multă atenție trebuie.”

Dănuț Savin, coordonator școală de șoferi și profesor de legislație rutieră: „Trebuie să aibă cunoștință de mecanică foarte bine, mă refer la partea mecanică de tramvai, care se face pe parcursul orelor de școală. Pe noi ne ajută foarte mult, pentru că pe cei pe care îi școlarizăm îi putem verifica de la început și rămân în cadrul companiei și își desfășoară activitatea. Au fost solicitări și de la alte societăți din țară pentru școlarizare.”

Tot pentru stabilitate, în contextul scumpirilor și a schimbărilor de acum, Costică și Gabriel vor să fie vatmani. Mai mult, soția lui Costică a terminat recent școala și e deja vatman.

Costică Vizitiu, cursant: „Vrem să lucrăm amândoi în același timp, eu cu soția. Toată viața am lucrat numai în fabrică. Acum mai schimbăm și noi. Cinci ani de zile știm sigur că e asigurat.”

Gabriel Simion, cursant, de meserie taximetrist: „Stabilitatea locului de muncă, în primul rând. În al doilea rând, stabilitatea financiară care provine practicând această meserie. În taximetrie am mai lucrat în ultimii 14 ani.”

Școala de vatmani din Iași este veche de peste trei decenii

Școala de vatmani din Iași este veche de peste trei decenii. De-a lungul timpului, sute de oameni s-au școlit aici, însă, ca de această dată, spun reprezentanții companiei, nu s-a mai înregistrat un număr așa mare de candidați. Au fost serii în care erau doar șase oameni.

Andreea Luca, purtător de cuv CTP Iași: „Avem peste 40 de dosare. Noi oferim angajaților mai multe beneficii prin contractul colectiv de muncă. Sunt bonuri de masă în valoare de 30 de lei pe zi, tichete de vacanță în valoare de 1.800 de lei pe an. În plus, avem si sporuri.”

Pe lângă beneficii, cursanții se bucură și de faptul că în Iași sunt și tramvaie noi. Salariul mediu al unui vatman este de puțin peste 4.000 de lei. Compania de Transport Public din Iași are 208 vatmani angajați și ar mai fi nevoie de aproximativ 35.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE