Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou focar de pestă porcină în județul Timiș. 80% din carnea de porc va fi din importuri

Noi cazuri de pestă porcină au fost descoperite în județul Timiș, unde virusul a făcut deja pagube imense. La nivelul întregii țări, pesta porcină a dus la eutanasierea a 1,2 milioane de animale în ultimii doi ani, potrivit Ministrului Agriculturii.

Noul focar este în județul Timiș

Noul focar a fost găsit în județul Timiș, nu departe de ferma unde au fost eutanasiați 39.000 de porci, luna aceasta. Proprietarul este un producător important pentru piața din România.

Cel mai recent caz a fost găsit în localitatea Murani, aflată la 40 de kilometri distanță de localitatea Parța, unde virisul a făcut ravagii în ferma celui mai mare producător de carne de porc din România. Omul a trebuit renunțe la 40.000 de porci, iar autoritățile spun că vinovat ar fi un consilier local. Acesta ar fi îngropat animale bolnave în încercarea de a le ascunde. Astfel a facilitat răspândirea pestei porcine în zonă.

Pesta porcină nu reprezintă un risc pentru oameni

Pesta porcină africană nu reprezintă un risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar are un impact major la nivel social și economic. Ministrul Agriculturii nu are momentan o soluție.

„Carne de porc există, va exista, sunt alte țări, alte locuri din Europa care și-au protejat această producție. Vom ajunge să importăm tot mai multă carne de porc. Ne apropiem, din surse oficiale, la 80% din carne din galantare să fie din importuri, un cotlet din cinci o să fie românesc”, spune Ioan Ladoși, președintele asociației producătorilor de carne de porc din România.

O problemă gravă

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Este o problemă gravă, serioasă. Acest virus nu are leac, nu există un vaccin care să preîntâmpine boala porcilor, nu e un tratament care să scoată virusul. Din punctul de vedere al medicinei nu am găsit soluția. Din nefericire a afectat întreaga lume. Iată că în România nu putem să scăpăm de ea.”

În România, primul focar de pestă porcină africană la porci domestici a fost confirmat în anul 2017. Numai în ultimii doi ani, virusul a dus la eutanasierea a 1,2 milioane de animale la nivelul întregii țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE