Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Notificare de conformare de la ANAF pentru ​persoanele fizice înaintea inspecției. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat de: Mirabela Vasile

Monitorul Oficial a publicat ordinul prin care ANAF va trimite o notificare de confirmare persoanelor fizice înainte de a se face inspecția finală.

Instituția dispune următoarele activități preliminare pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice:analiza de risc, notificarea de conformare și selectarea persoanelor care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.

Astfel, se oferă posibilitatea reanalizării situației fiscale și, după caz, a depunerii sau corectării declarațiilor fiscale.

Notificarea de conformare va fi tirmisă înaintea selectării pentru verificarea situației fiscale personale.

Ce modificări au mai fost făcute cu privire la inspecția fiscală

De altfel, o altă modificare importantă prevede că, în cazul creanțelor administrate de organul fiscal central, selectarea contribuabililor pentru efectuarea acțiunii de inspecție fiscală se va efectua la nivelul aparatului central al ANAF, pe baza analizei de risc, iar organele de inspecție fiscală vor avea competență de efectuare a inspecției fiscale pe întreg teritoriul țării.

Prin excepție de la regula selectării contribuabililor pentru inspecție în funcție de nivelul riscului stabilit pe baza analizei de risc, se introduce posibilitatea selectării aleatorii a contribuabililor pentru o acțiune de inspecție fiscală.

Reglementarea vizează strict creanțele fiscale administrate de organul fiscal central și limitează procentul maxim de contribuabili selectați în mod aleatoriu, într-un an calendaristic, la 10% din totalul celor selectați pentru inspecție fiscală în anul respectiv. Depășirea acestui procent reprezintă abatere disciplinară.

Prealabil selectării contribuabililor pentru inspecție, organul de inspecție fiscală va trimite acestora o notificare de conformare, care va cuprinde riscurile fiscale identificate, pentru a le acorda posibilitatea să își corecteze situația fiscală, în termen de 30 de zile de la data comunicării notificării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE