Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia, Irlanda și Spania vor recunoaște statul palestinian. Reacția Israelului

Guvernele irlandez și norvegian au anunțat miercuri că vor recunoaște un stat palestinian, iar Spania a declarat că recunoașterea va veni în mod oficial în cursul acestei luni.

„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morți și răniți, trebuie să menținem în viață singura alternativă care oferă o soluție politică atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni: Două state, care să trăiască unul lângă altul, în pace și securitate", a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store, potrivit The Washington Post.

Ca răspuns la anunțul Norvegiei, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a ordonat întoarcerea imediată a ambasadorului israelian în această țară pentru consultări: „Trimit astăzi un mesaj clar: Israelul nu se va complace în fața celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea”. Ambasadorul a fost retras și din Irlanda.

Demersurile diplomatice sunt pur simbolice, dar importante

Irlanda a declarat că speră că recunoașterea unui stat palestinian - un stat care nu există încă - va genera presiuni asupra Israelului, palestinienilor și comunității internaționale pentru implementarea soluției celor două state, care să ducă la crearea unui stat palestinian demilitarizat, trasat pe granițele din 1967, cu Ierusalimul drept capitală comună.

Acest este un plan imaginat de mult timp, dar niciodată implementat. Războiul continuă să facă ravagii în Gaza, cu lovituri zilnice ale forțelor israeliene în orașul Rafah din sud. Între timp, militanții Hamas au dat semne de reorganizare în nordul Fâșiei Gaza și continuă să lanseze rachete spre Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE