Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16. Tranzacția ajunge la 388 milioane de euro

Publicat de: Euronews

Norvegia a semnat un contract de vânzare cu României pentru vânzarea a 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, cu echipamentele aferente, potrivit norway.postsen.com.

Potrivit ministrului norvegian al Apărării, aceasta tranzacție este ”o contribuţie importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, un contract care asigură o ”valoare adăugată industriei norvegiene a apărării”.

Vânzarea include, de asemenea, piese de schimb și instruire pentru personalul tehnic. Pentru că avioanele sunt fabricate în SUA, autoritățile americane au trebuit să aprobe exportul de avioane din Norvegia către România.

”Acum punem în aplicare acordul pe care l-am încheiat cu România în noiembrie anul trecut privind vânzarea de avioane F-16 norvegiene către forțele armate române.

Aceasta va fi o contribuție importantă la consolidarea apărării aeriene a unui aliat NATO, oferind în același timp valoare adăugată industriei norvegiene de apărare.

Vânzarea, aprobată de autoritățile norvegiene și americane

Vânzarea a fost acum aprobată atât de autoritățile norvegiene, cât și de cele americane”, afirmă ministrul apărării Bjørn Arild Gram (Sp) în comunicatul de presă.

Înainte ca aeronavele să fie predate României, toate aparatele trebuie să fie supuse unor lucrări de întreținere.

Prin urmare, Ministerul Apărării a prelungit acordul cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru întreținerea avioanelor de vânătoare F-16 destinate vânzării către România.

Acest lucru implică pregătirea unui număr total de 32 de avioane de luptă F-16.

Valoarea contractului prelungit cu KAMS este de peste 700 de milioane de coroane norvegiene (peste 295,2 milioane de lei).

”În baza expertizei şi experienţei unice pe care KAMS o are, ne aşteptăm ca acest acord să contribuie la deservirea României de către aeronave un număr bun de ani de acum înainte”, a declarat directorul ”Materialelor Apărării”, o agenţie însărcinată cu echiparea armatei norvegiene, Gro Jære.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE