Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi tentative de fraudă în numele ANAF. Mai mulți români au fost anunțați pe e-mail că sunt rău-platnici

Agenția Națională de Administrare Fiscală se confruntă cu noi tentative de fraudă. Mai mulți români au fost anunțați prin e-mail că au facturi restante, pe care trebuie să le plătească urgent.

Reprezentanții ANAF spun însă că aceste informări fac parte dintr-o campanie de mesaje false, transmise în numele instituției.

Cei care primesc astfel de mesaje sunt avertizați nu acceseze documentele sau linkurile atașate în e-mail și să nu trimită bani conturilor menționate. În cazul în care au nelămuriri în privința situației fiscale, românii sunt îndemnați să sune la call-center-ul instituției.

ANAF s-a confruntat și în trecut cu un val de email-uri false care au fost transmise în numele instituției. Experții în securitate cibernetică sfătuiesc cetățenii să nu deschidă aceste mesaje, iar dacă au fost deschise să nu se acceseze documentele atașate sau linkurile din conținut.

Care sunt sfaturile specialiștilor

Principalele recomandări pe care echipa DNSC le oferă în astfel de cazuri se referă în primul rând la prevenţie.

De fiecare dată când primiţi un mesaj nesolicitat, trebuie să fiţi atenţi şi să verificaţi sursa mesajului primit și să observați de pe ce domeniu s-au trimis înștiințările. Multe dintre mesaje sunt trimise de pe domenii precum newtargets24.online şi nu de pe anaf.ro.

Mai departe, dacă utilizatorul este atent la textul mesajului, observă că cel mai probabil este tradus în română dintr-o limbă străină, deoarece multe dintre aceste mesaje conțin greşeli clare de exprimare care pot fi identificate imediat. Totodată, utilizatorii trebuie să fie atenți la formulele iniţiale de adresare din e-mail.

În continuare, dacă textul sună extrem de ciudat, contrar formulărilor generice ale instituțiilor de stat din România, ar trebui să ridice serioase semne de întrebare destinatarului.

În plus, dacă utilizatorul primește un atașament la e-mail și îl analizează cu o soluţie de securitate existentă pe dispozitiv, ori una disponibilă gratis online, precum VirusTotal, îşi poate da imediat seama că este vorba despre un fişier infectat cu malware.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE