Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noel Le Graet, suspendat din funcția de președinte al Federației Franceze de Fotbal. Ce declarase despre Zinedine Zidane

Noel Le Graet a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Federaţiei franceze de fotbal de către comitetul executiv extraordinar al acestei organizaţii, transmite AFP, preluat de Agerpres. Le Graet a fost criticat după declarațiile făcute la adresa lui Zinedine Zidane, însă a fost fragilizat și de mărturiile despre presupuse comportamente sexiste.

Le Graet a preluat preşedinţia FFF în 2011 și urmă să-și încheie mandatul la sfârşitul lui 2024. Philippe Diallo va asigura interimatul.

Ce a declarat despre Zidane

Fostul președinte al federației franceze a fost criticat după ce nu l-a luat în calcul pe Zinedine Zidane, o legendă a fotbalului francez, pentru funcția de selecționer al Franței.

Zidane era văzut de media franceză ca principala opţiune pentru postul de selecţioner în cazul în care Didier Deschamps ar fi refuzat reînnoirea contractului. În schimb, la cârma naționalei a fost păstrat Deschamps, al cărui contract a fost prelungit până în 2026.

Întrebat la Radio Monte Carlo dacă a vorbit cu starul francez în aceste ultime zile, Le Graet a avut o reacţie deplasată faţă de campionul mondial din 1998: „Nici măcar nu l-aş fi luat la telefon. Ca să-i spun ce? Bună ziua domnule, nu vă îngrijoraţi, căutaţi un alt club, eu tocmai am căzut de acord cu Didier?''.

Fostul șef FFF, în vârstă de 81 ani, a comentat şi presupusul interes al Braziliei pentru serviciile lui Zinedine Zidane: „Aş fi surprins dacă ar merge acolo. Face ce vrea, nu e treaba mea. Nu l-am întâlnit niciodată şi nu am intenţionat niciodată să ne despărţim de Didier Deschamps. Nu-mi pasă, poate merge unde vrea, la un club, ar avea câte vrea în Europa, un club mare. Dar o selecţionată, cred că e mai greu în ceea ce mă priveşte''.

Aceste comentarii nu au fost bine primite, unul dintre cei care au comentat fiind Kylian Mbappe. Atacantul naționalei Franței și al echipei Paris Saint-Germain a spus că „Zidane este Franţa, nu arătăm o asemenea lipsă de respect unei legende...''.

Şi ministrul francez al sporturilor, Amelier Oudea-Castera, a intervenit duminică, cerându-i lui Noel Le Graet să-şi ceară scuze pentru vorbele lui usturătoare la adresa lui Zidane.

„Din nou declaraţii deplasate, de această dată o lipsă ruşinoasă de respect, care ne doare pe toţi, faţă de o legendă a fotbalului şi a sportului: un preşedinte al primei federaţii sportive din Franţa nu ar trebui să spună asta. Scuze pentru aceste cuvinte la adresa lui Zidane vă rog'', a scris ministrul pe contul său de Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE