Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan susține că mulți oameni n-ar mai vrea să lucreze în primării din cauza legii salarizării unitare

Edilul Capitalei Nicușor Dan a declarat că nu este momentul ca salariile primarilor și viceprimarilor să fie majorate. Pe de altă parte, acesta susține că legea salarizării unitare limitează salariile funcționarilor locali cu salariul viceprimarului. Lucru care face ca mulți oameni să nu vrea să se angajeze în primării. Declarația sa vine în contextul în care Parlamentul a decis majorarea lefurilor din administrația publică locală.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Eu cred că nu este oportun pentru acest moment. Ăsta e răspunsul direct. Pe de altă parte, însă, avem o problemă, in administrația publică locală, în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcționari cu salariul viceprimarului și în felul ăsta, pe pozițiile de director, dacă pentru pozițiile de execuție salariile, în opinia mea, din interiorul autorităților locale sunt mai bune decât cele din privat, și poate nemeritat mai bune, în ceea ce privește salariile pozițiilor de directori ele sunt mult mai mici decât în piață. N-o să-ți vină un director de investiții, care câștigă în privat 5.000-6.000 de euro, pe un salariu de 2.500 de euro și atunci pe poziția asta și pe încă cinci, șase, zece poziții importante, pe care tu ai vrea să aduci din piață ce e mai bun n-o să reușești niciodată.”

Categoriile vizate de majorarea salariilor

Parlamentarii au votat majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, șefi de consilii județene și angajați din administrația publică. Au renunțat la majorarea salariilor tuturor demnitarilor, pe care o votaseră săptămâna trecută în Senat. Proiectul a iscat un adevărat scandal presărat cu limbaj suburban și atacuri la persoană. Doi aleși au fost aproape de a se lua la bătaie.

Opoziția a votat împotrivă. USR a anunțat deja că va contesta legea la CCR.

Alfred Simonis, deputat PSD: „Cea mai mare creștere din România o va avea primarul dumneavoastră, Nicușor Dan, și aceea va fi de 1.000 de lei . Avantajul pentru ceilalți angajați din primării este că odată cu Nicușor Dan vor crește și salariile acestora.”

Csoma Botond, deputat UDMR: „Nu trebuie să avem o abordare de luptă de clasă și să îi asmuțim pe oameni împotriva administrației publice locale, pentru că nu rezolvăm nimic în acest sens.”

Daniela Oteșanu, deputat PSD: „Sunt convinsă că am facut astăzi un lucru bun. Probabil că Oana este de altă parere. Nu este vorba de o plată. Mai avem doi ani până la alegeri. Cineva spunea astăzi, în Parlament, că aproape că mă sperii că un primar nu are nevoie de creșterea salariului. Atunci mă gândesc că are surse de venit și că nu sunt obligatoriu unele cinstite.”

Oana-Silvia Țoiu, deputat USR: „Noi am dezbătut aprins, fără să avem cifrele în față. Dacă ar bubui economia și dacă acest guvern nu ar fi tăiat bursele sociale și că nu mai ținem masa calda în școli, pentru ca nu avem resurse. Este un temei de neconstituționalitate.”

În urmă cu o săptămână, la propunerea UDMR, Senatul a votat majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor pentru aceștia. De lefuri mai mari ar fi profitat și miniștrii, dar și parlamentarii. Prevederea a fost votată de PSD, PNL, UDMR , dar și de grupul AUR.

Raluca Turcan - deputat PNL: „Cred că la Senat s-a greșit și, din nefericire, pentru că la Senat s-a greșit și au fost majorate salariile parlamentarilor și miniștrilor, în spațiul public s-a creat percepția că Parlamentul e preocupat doar de propriul buzunar.”

Daniela Oteșanu, deputat PSD: „Parlamentarii, cât sunt ei parlamentari, mai greșesc câteodată.”

În Camera Deputaților, aleșii au renunțat la prevederea prin care își creșteau lor salariile

În Camera Deputaților, aleșii au renunțat la prevederea prin care își creșteau lor salariile. La propunerea PSD majorarea se va aplica primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, dar și angajaților din administrația publică. Votul nu a fost lipsit de scandal.

Gabriel Zetea, deputat PSD: „Domnule Simion, ati spus că țineți cu românii. Vă pasă de aștia 400.000 de români, cărora nu le-a crescut salariul în ultimii patru ani de zile?”

George Simion, deputat AUR: „Nu înțeleg supărarea și ipocrizia domnului Zetea. Sunt 400.000 de români în administrația centrală, însă dumneavoastră vă pasă de camarila de partid.”

Potrivit proiectului, de la 1 noiembrie, un primar de oraș va primi 1.300 de lei brut în plus la salariu, un primar de comună 1.000 de lei. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, va primi cel mai mult, 2.200 de lei brut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE