Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan anunță că 100 de autobuze electrice au ajuns într-un depou al STB. Pe ce linii vor circula

Primarul general Nicușor Dan a declarat că cele 100 de autobuze electrice pe care municipalitatea le-a achiziționat au ajuns în depoul STB Bujoreni și urmează să fie puse în circulație pe mai multe linii în București.

VEZI GALERIA
6 imagini

sursă foto: Facebook.com/Stelian Bujduveanu

De asemenea, edilul Capitalei a anunțat că anul viitor vor fi cumpărate noi tramvaie și troleibuze pentru a moderniza flota de mijloace de transport în comun.

”65 de tramvaie noi merg de anul acesta, pe liniile cu cel mai mare număr de călători, iar până în primăvara anului viitor vor fi livrate toate cele 100 de tramvaie Imperio. În 2024, vom demara achiziția pentru alte 200 de tramvaie noi”, a anunțat Nicușor Dan, pe Facebook.

”La începutul anului viitor, vor sosi în Capitală și cele 100 de troleibuze Solaris. Treptat, vom înlocui complet flota STB prin achiziția de vehicule noi, astfel încât să asigurăm un transport în comun public civilizat și modern”, a mai spus edilul Capitalei.

Pe ce linii vor circula autobuzele electrice ale STB

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a precizat că primele autobuze electrice au ieșit în probe în urmă cu șase zile. În primă fază, sunt testate cele 20 de autobuze care vor intra, din luna decembrie, pe liniile 330 și 335, pe axa Nord - Est a Capitalei.

Cele 100 de autobuze vor fi distribuite pe următoarele linii:

  • Linia 137 vor fi alocate 8 autobuze electrice;
  • Linia 138 – vor fi alocate 5 autobuze electrice;
  • Linia 336 – vor fi alocate 8 autobuze electrice;
  • Linia 201 – vor fi alocate 5 autobuze electrice;
  • Linia 232 - vor fi alocate 4 autobuze electrice;
  • Linia 330 – vor fi alocate 6 autobuze electrice;
  • Linia 335 – vor fi alocate 14 autobuze electrice;
  • Linia 311 – vor fi alocate 6 autobuze electrice;
  • Linia 312 – vor fi alocate 6 autobuze electrice;
  • Linia 313 – vor fi alocate 7 autobuze electrice;
  • Linia 368 - vor fi alocate 8 autobuze electrice;
  • Linia 381 – vor fi alocate 15 autobuze electrice;
  • Linia 385 – vor fi alocate 8 autobuze electrice.

Ce firmă produce autobuzele electrice

Cele 100 de autobuze electrice și stațiile de încărcare necesare sunt cumpărate de Primăria Capitalei cu fonduri europene nerambursabile, prin programul Programul Operațional Regional.

Autovehiculele ZTE Granton au fost achiziționate de la firma BMC TRUCK & BUS din România, iar valoarea contractului este de 290.000.000 lei, potrivit hotărârii Consiliului General al Municipiului București.

Firma BMC TRUCK & BUS este din Ciorogârla, România, însă autobuzele sunt produse în China de ZTE Smart Auto, cu componente importate în mare parte din Europa, a declarat directorul executiv al BMC Trucks & Bus SRL, Silvia Colacea, pentru Spotmedia.ro.

Începând din 2019, Primăria Municipiului București a organizat patru licitații pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice, iar primele trei au fost anulate.

La a patra licitație, lansată în iulie 2022, 6 firme au depus oferte: BMC Truck & Bus, Solaris Bus&Coach, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, Mercedes- Benz Trucks & Buses Romania, New Kopel Car Import și Otokar Europe, conform Hotnews.

În decembrie 2022, PMB a anunțat că oferta câștigătoare este cea depusă de firma turcească - Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, însă nu trecuse perioada de contestații.

BMC Trucks & Bus SRL a contestat, însă, rezultatul și a câștigat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În iunie 2023, Primăria Capitalei a comunicat în sistemul electronic de achiziții publice că firma BMC Trucks & Bus SRL a câștigat licitația, valoarea contractului fiind de 290.000.000 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE