Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Nicușor Dan, acuzat că a colaborat cu Securitatea. CNSAS: Documentul nu e din arhiva noastră

Primarul general Nicușor Dan a anunțat marți că a depus o plângere penală deoarece consideră că i-a fost ”grav afectată imaginea” prin distribuirea documentului prin care a fost acuzat c-ar fi colaborat cu fosta Securitate comunistă. De cealaltă parte, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a negat acuzațiile edilului Capitalei potrivit cărora actul ar fi fost făcut public de o filieră social-democrată și, în schimb, a sugerat că acel document a fost lansat chiar de Nicușor Dan ”pentru a se victimiza”.

”Lucrurile de la noi se văd altfel. A spus și președintele Ciolacu, e evident un fals. Acum, depinde cine l-a pus pe piață pentru că modul prostovan în care e falsificat, din perspectiva istoricilor și a celor care se pricep, ne face să credem că a fost lansat de el pentru a se victimiza și pentru a împușca al doilea iepure și anume că spună că PSD-ul l-a livrat.

Nu facem, în primul rând, așa ceva în campanie. Am avut o campanie extrem de curată.

Nicușor Dan trebuie să explice enunțul pe care l-a făcut public că a colaborat cu organele de Securitate, în măsura în care era legal sau cerea legea la acel moment. Să detalieze ce a făcut conform legii. În ceea ce privește acel document, fiind așa de ușor demontabil, tare îmi e frică să nu fi fost dat chiar de domnul Nicușor (Dan)”, a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, pentru Euronews România.

Nicușor Dan, plângere penală privind documentul prin care e acuzat c-ar fi colaborat cu Securitatea

Nicuşor Dan, edilul Capitalie, a precizat că a a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ca urmare a apariției în spațiul public a unui document prin care este acuzat c-ar fi colaborat cu Securitatea pe când avea 17 ani și c-ar fi dat note informative despre colegii săi.

”Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 București pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (articolul 320 din C.pen.) și uz de fals (articolul 323 din C.pen.), cu privire la documentul intitulat «Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică».

Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media și pe rețelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea.

Deși nu se cunoaște proveniența acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiția electorală și de a induce în eroare alegătorii.

Vreau să-i asigur de considerația mea pe jurnaliștii care au abordat echilibrat și deontologic aceste informații și îmi exprim încrederea că bucureștenii se informează corect și știu să distingă între un fake news și o știre reală”, este reacția lui Nicușor Dan.


UPDATE: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) susține că documentul răspândit în presă potrivit căruia, Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea nu a fost eliberat de instituție.

Având în vedere suspiciunile privind autenticitatea documentului, care ar fi fost redactat în 1988, CNSAS a dispus verificarea tuturor informațiilor.


Știrea inițială: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) discută în ședința de astăzi documentul răspândit în presă potrivit căruia, Nicușor Dan ar fi colaborat cu fosta Securitate.

Documentul, care ar fi fost redactat în 1988, a stârnit discuții aprinse privind autenticitatea lui.

Ședința are loc marți dimineață la sediul CNSAS, iar oficialii de acolo au transmis că la finalul acestei ședințe va fi și un comunicat de presă cu privire la concluziile discuției.

Documentul ar arăta că Nicușor Dan ar fi fost de acord să colaboreze cu fosta securitate și mai mult decât atât ae fi întocmit și mai multe note informative.

La scurt timp după ce informația a apărut în spațiul public, Nicușor Dan a venit cu o primă reacție în care spune că a plecat din România de trei ori înainte de 1989, la olimpiadele de matematică.

Reacția lui Nicușor Dan

”Față de document, fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989, la Balcaniada de Matematică din 1987 din Grecia și la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987 din Cuba și 1988 din Australia.

În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate.

Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens în 2012 și 2017, iar documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a declarat Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE