Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă vrea controale pe piaţa energiei pentru a combate atacurile speculative. "S-au înregistrat diferențe anormale"

Premierul Nicolae Ciucă a cerut investigarea "fluctuațiilor neobişnuite" de pe piaţa energiei pentru a verifica dacă au avut loc atacuri speculative ce au avut drept scop creşterea preţurilor.

Şeful Executivului i-a solicitat preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, să verifice evoluţia preţului la energie, în condiţiile în care diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producători şi cel cu care se vinde energia pe piaţă.

"Am solicitat o serie de controale pe piața tranzacționării energiei, pentru a se vedea dacă, în ultimele zile, au avut loc atacuri speculative care au urmărit majorări nejustificate ale prețurilor. Experți din cadrul Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), OPCOM și din partea Ministerului Energiei vor investiga aceste fluctuații neobișnuite.

Mai exact, s-au înregistrat diferențe anormale între prețul mediu ponderat practicat de producători și valoarea cu care energia se vinde în piață. Analiștii din domeniu se așteptau ca ultima ședință de tranzacționare să fie una cu prețuri în scădere, nicidecum în creștere. Dacă vom descoperi că a fost vorba despre un atac speculativ pe piață, instituțiile abilitate vor lua măsurile care se impun", a scris premierul Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Şeful Executivului le-a transmis românilor că nu trebuie să plătească facturi duble la întreţinere şi energie întrucât preţurile au fost deja stabilite. Mai mult, Nicolae Ciucă a dat asigurări că România are resursele de gaz pentru a face faţă provocărilor de la iarnă.

"Oamenii nu trebuie să primească facturi duble. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă s-a întâmplat, este o greșeală. Până în acest moment, la nivelul ANRE s-au primit toate facturile pentru noiembrie-martie. Nu avem încă o lună încheiată, aprilie de exemplu. Când vom încheia, vom veni cu o analiză privind o ajutare a prețului la energie.

Această formulă de calcul e una complexă. ANRE cu Ministerul Energiei lucrează la opțiuni cu privire la soluții.

Romanii nu vor fi afectați de măsurile luate în acest sens. O reducere a prețului mai mult ca acum nu se poate. Trebuie să fim onești. acesta este bugetul”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE