Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: La sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, din analiza efectuată la nivelul Guvernului, la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%, potrivit Agerpres.

„Datele legate de inflaţie pentru luna noiembrie sunt cele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat, a ajuns la aproape 17%, în comparaţie cu luna noiembrie din anul 2021. Deci, putem spune că inflaţia în anul 2021, în luna noiembrie, a fost mult mai mică în comparaţie cu celelalte luni din anul trecut, iar în analiza pe care am făcut-o atunci când am primit aceste cifre a rezultat foarte clar că la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Este doar un procent, o cifră de comparaţie între inflaţia pe luna noiembrie 2022, comparativ cu luna noiembrie 2021”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Ambasada României la Paris.

Prim-ministrul a transmis că a discutat cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe și de la Banca Naţională pentru a identifica evoluţia viitoare pentru 2023.

„Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023 şi, aşa cum rezultă din analiză, este foarte posibil ca inflaţia să se apropie de 10%”, a spus Nicolae Ciucă.

Creşterea salariului minim şi continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile

Ciucă a menţionat că instituţiile naţionale şi internaţionale prevăd pentru România o creştere economică pentru 2023, nu la fel de mare precum cea din 2022, iar aceasta va permite creşterea salariului minim şi continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile.

„Rostul nostru a fost să asigurăm echilibrul economic, creşterea economică, să aducem cât mai mulţi bani la bugetul de stat, ca să avem la dispoziţie sumele necesare să îi sprijinim pe cei care sunt cu adevărat vulnerabili şi cu nevoie de sprijinul guvernamental. În bugetul de stat pentru anul 2023 am avut aceeaşi abordare, să nu intrăm în trendul deja previzionat de scădere şi de intrare în recesiune economică.

Toate instituţiile - şi naţionale şi internaţionale - ne prevăd o creştere economică, sigur, nu la fel de mare ca cea de anul acesta, dar o creştere economică, ceea ce ne dă garanţia că vom putea să avem la dispoziţie sume prin care să asigurăm creşterea salariului minim şi, desigur, continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile, astfel încât să trecem cu toţii cu bine prin această perioadă”, a spus premierul Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE