Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, despre eliminarea dependenței de gazele rusești. ”Merge în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ruperea de sursele rusești de hidrocarburi se produce, din punct de vedere strategic, așa cum a fost stabilit la nivel euro-atlantic pentru tranziția energetică.

Șeful Executivului a vorbit, vineri, cum va fi realizată eliminarea dependenței de gazele rusești.

"La nivel strategic, ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi, reducerea dependenţelor de actorii care ne atacă valorile, merge în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică.

În termen scurt şi mediu, ea determină diversificarea surselor, avansul tehnologic şi reorientarea economico-investiţională într-o multitudine de domenii. Mai mult, acest tip de urgenţe determină apropierea poziţiilor în materie de politici energetice între statele membre. Transformarea energetică este una dintre schimbările strategice esenţiale în actualul context", a declarat premierul Nicolae Ciucă, la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

Șeful Executivului a explicat că România a mizat pe consolidarea interconectărilor şi diversificarea mixului energetic, prin dezvoltarea unor noi proiecte de producţie, inclusiv nuclear şi gaze naturale.

"România a pus constant accent pe continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură, în special consolidarea interconectărilor şi diversificarea mixului energetic, prin dezvoltarea unor noi proiecte de producţie, inclusiv nuclear şi gaze naturale. Suntem bine poziţionaţi pentru tranziţia la un model de dezvoltare bazat pe consum energetic sustenabil, iar proiectele comune energetice şi tehnologice cu partenerul strategic american s-au dovedit o dată în plus o viziune benefică României", a menţionat Ciucă.

Nicolae Ciucă a menționat că agresiunea din Ucraina "a fost însoţită şi de exacerbarea propagandei".

"Agresiunea din Ucraina a fost însoţită şi de exacerbarea propagandei, iar Rusia nu este singurul actor cu astfel de recursuri. România este profund ancorată într-un sistem de securitate şi solidaritate euro-atlantică, care s-a dovedit până în clipa de faţă de neclintit", a precizat Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE