Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: România ar putea da un sistem Patriot Ucrainei dacă se pune ceva în loc

România ar putea trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot Ucrainei, dacă va acoperi golul rămas. Declarația aparține președintelui PNL, Nicoale Ciucă, și a fost făcut la emisiunea „Vocile care contează”.

Liderul liberalilor susține astfel poziția președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește oferirea unui astfel de sistem Ucrainei.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Eu consider că răspunsul pe care l-a dat domnul președinte la această întrebare este unul cât se poate de clarificator, în sensul în care România, din capabilitățile pe care le are, poate să răspundă la orice solicitare, dacă pune ceva în loc.

Atunci când s-a decis să luăm patru, înseamnă că am asigurat o linie coerentă de capabilitate. Dacă renunți la o parte din sistem și nu e puțin, e 25% obligatoriu, trebuie să o înlocuiești cu ceva.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Cine ar trebui să ne răspundă la întrebarea dacă putem să primim ceva ce ar putea să ocupe acest gol?

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Aici este o chestiune, sistemul este unul american. Trebuie să discutăm cu Statele Unite pe o soluție în acest în acest sens.

România în Schengen militar

România derulează proceduri pentru a intra în așa-numitul Shengen militar, a anunțat fostul premier și actual președinte PNL, Nicolae Ciucă, la emisiunea ”Vocile care contează”. Este vorba despre simplificarea procedurilor în vămi în cazul în care ar fi nevoie ca utilajele care ar aduce, de pildă, tehnică militară pentru exercițiile NATO, să treacă mai rapid granița.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Despre Schengen militar, vorbeam cu generalul Ben Hagis în 2016-2017 când desfășuram exercițiile de după anexarea Crimeei și invadarea estului Ucrainei. NATO a desfășurat o serie de exerciții de amploare pe teritoriul României și garniturile de tren care trebuiau să intre în țară așteptau destul de mult la garniță.

Nu era problema numai la noi, ci și de cealaltă parte a graniței și am convenit cu generalul Hagis să căutăm o formulă de simplificare a acestor proceduri și el a venit cu ideea de ce să nu-i zicem Schengen militar.

S-a ajuns la proceduri, la memorandumuri cu instituțiile care își desfășoară serviciul în punctele de trecere vamală.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Suntem deja într-un soi de Schengen militar?

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Este o chestiune internă la nivelul NATO împreună cu instituțiile care deservesc punctele de trecere vamală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE