Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Niciodată nu e prea târziu să înveți”: Povestea bunicii de 92 de ani, care merge în fiecare săptămână la școală

Niciodată nu e prea târziu să înveți. Este motto-ul după care se ghidează o bunică de 92 de ani din Spania, așa că merge în fiecare săptămână la școală, unde a devenit un exemplu pentru colegii ei mai tineri.

La vârsta respectabilă pe care o are, Mari Cruz încă mai folosește caietul și creionul ca să ia notițe la cursurile destinate adulților, pe care le frecventează patru zile pe săptămână.

Mari Cruz: „Am vrut să învăț pentru că nu știam nimic. În satul meu, când eram mică, era război și abia dacă mai mergeam la școală, aproape că nu mai aveam școală, iar când m-am căsătorit, m-am dedicat studiului.”

Femeia studiază într-unul dintre cele 70 de centre de educație pentru adulți din Madrid

Acum studiază într-unul dintre cele 70 de centre de educație pentru adulți din Madrid. Colegii ei de clasă o admiră.

Jose Luis, elev: „Cred că e fenomenală, mai ales la matematică, îi place foarte mult matematica, rezolvă foarte bine înmulțirile, știe tabla înmulțirii mai bine decât mine.”

La clasă se învață și limba spaniolă, limba engleză și științe și, uneori, elevii au parte de surprize.

Mari Cruz: „De ziua mea au dat o petrecere, mi-au cumpărat cadouri fără să știu. Ne-am bucurat și de o gustare.”

În Spania sunt aproximativ 200.000 de elevi în învățământul pentru adulți

Povestea lui Mari Cruz nu este singulară. Potrivit Ministerului Educației, în Spania sunt aproximativ 200.000 de elevi în învățământul pentru adulți. Aproximativ 10% dintre ei au peste 64 de ani, iar femeile au cea mai mare pondere.

Profesorii spun că, pe lângă îmbunătățirea agilității mintale a persoanelor în vârstă, clasele servesc drept antidot al neplăcerilor care apar odată cu bătrânețea, cum ar fi singurătatea.

Isabel Marin, profesoară: „Important nu este doar că ea este sprijinită de grup, toți o sprijină și o protejează pentru că este cea mai în vârstă, ci că situația este reciprocă, toți simt că au parte de sprijin, indiferent de ce li se întâmplă în viață.”

Anul acesta, UNESCO a obținut angajamentul a 140 de țări de a transforma în realitate dreptul la educație pe tot parcursul vieții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE