Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO vrea să înlocuiască avioanele de supraveghere AWACS cu aeronave Boeing 737 modificate

NATO înlocuiește vechile avioane de supraveghere de tip AWACS cu o versiune militarizată a aeronavei comerciale Boeing 737.

Avioanele AWACS sunt instrumentele NATO de monitorizare a spaţiului aerian încă din 1982, din timpul Războiului Rece.

Într-un conflict, acestea pot oferi o imagine radar pentru avioanele de luptă, navele şi centrele de control aliate, dar pot şi direcţiona avioanele de luptă NATO către ţinte.

Cu ce vrea NATO să înlocuiască vechile aeronave

Pentru a înlocui vechile avioane AWACS, NATO intenţionează să achiziţioneze şase avioane Boeing E-7 A Wedgetail, contractul urmând să fie semnat în 2024 şi primul avion gata de serviciu operaţional până în 2031.

"Avioanele de supraveghere şi control sunt cruciale pentru apărarea colectivă a NATO. Salut angajamentul aliaţilor de a investi în capabilităţi de ultimă generaţie. Această investiţie în tehnologie de ultimă generaţie demonstrează puterea cooperării transatlantice în domeniul apărării, pe măsură ce continuăm să ne adaptăm la o lume mai instabilă", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Alianţa nu a precizat de ce a ales să-şi înlocuiască flota de 14 avioane AWACS cu doar şase avioane Wedgetail, dar a menţionat că noile aeronave vor avea capacităţi mai bune şi vor fi mai scumpe decât predecesoarele lor.

Statele Unite, Marea Britanie şi Turcia fie zboară cu Wedgetail, fie intenţionează să opereze această aeronavă.

Cu sediul la baza aeriană Geilenkirchen din Germania, flota AWACS a fost utilizată pe scară largă pentru misiunile de supraveghere ale NATO de-a lungul flancului estic al alianţei, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE