Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO a lansat ample exerciții militare în Marea Baltică, aproape de granițele cu Rusia

Alianța Nord-Atlantică a lansat ample exerciții militare în Marea Baltică, aproape de granițele cu Federația Rusă. La manevrele prevăzute să aibă loc între 5 și 17 iunie participă 14 țări NATO, precum și Suedia și Finlanda, care au depus recent cereri de aderare la blocul miltar.

În portul din Stockholm, capitala Suediei, a ancorat nava de război USS Kearsarge. Aceasta este cea mai mare navă militară americană care a ancorat vreodată în portul din țara nordică.

Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles: „Nava de desant este cea mai modernă. Ca să facem o comparație cu situația din Ucraina, capacitatea ei este foarte mare, aproape 1.200 de oameni. Federația Rusă are aproximativ 12 nave de desant în Marea Neagră.”

Statele Unite vor sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, care urmărește exercițiile, a declarat că Statele Unite vor sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Aceste aplicații sunt printre cele mai mari din ultimii ani în Marea Baltică.

Eugene Black, viceamiral SUA: „Exercițiul din acest an este cu aproape 30 la sută mai mare decât anul trecut: 45 de nave, 76 de aeronave, 16 țări, dintre care 14 aliați NATO și doi parteneri foarte apropiați.”

Exercițiul „Baltops 22" are o importanță aparte după invazia rusă din Ucraina, care a determinat cele două țări nordice, Finlanda și Suedia, să-și revadă politica de neutralitate. Intenția de aderare la NATO a acestor țări se lovește însă de opoziția Turciei, care le acuză că oferă azil unor teroriști.

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: „În acest moment, organizațiile teroriste circulă liber în Suedia și Finlanda, purtând portretele șefului organizației teroriste. Fac acest lucru sub protecția poliției suedeze și finlandeze.”

Ample manevre militare se desfășoară și în România

Ample manevre militare se desfășoară și în România. Aproximativ 1.800 de militari din opt țări NATO, printre care SUA și Franța, dar și 250 de vehicule militare participă la exercițiul din poligonul Smârdan. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, NATO și-a intensificat prezența în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE