Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motorina s-a ieftinit semnificativ. Prețul a scăzut sub 7 lei, pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina

Motorina s-a ieftinit semnificativ în România, după mai bine de 1 an de scumpiri în lanț. Prețul a scăzut sub pragul de 7 lei pe litru la unele stații.

Este pentru prima oară de la izbucnirea războiului din Ucraina când motorina scade sub 7 lei. OMV Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit motorina standard cu 9 bani pe litru, arată Monitorul Prețurilor. Și prețul benzinei standard a scăzut cu un ban, după ce mai scăzuse cu încă doi bani de vinerea trecută.

La stațiile Petrom din Capitală, un litru de motorină costă între 6 lei și 93 de bani, respectiv 6 lei și 95 de bani. Iar benzina standard are prețuri cuprinse între 6 lei și 79 de bani și 6 lei 85 de bani pe litru. Diferența de preț dintre benzină și motorină este acum de 16 de bani pe litru, după ce în toamna anului trecut urcase la un record de 1 leu și 50 de bani.

Comparativ cu luna trecută, pretul mediu al unui litru de benzină s-a scumpit cu 3.9%. Astfel, pentru un plin (50 de litri) românii vor achita astăzi cu 13.0 lei, mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În ceea ce privește motorina, prețul mediul al unui litru a scăzut cu 2.6%, ceea ce înseamnă că pentru un plin vom plăti astăzi cu 9,5 lei mai puțin decât în urmă cu o lună.

România se află în această perioadă pe loul 4 într-un clasament european al țărilor cu cele mai scăzut prețuri la benzină, după Bulgaria, Malta sau Slovenia. În cazul motortinei, țara noastră ocupă locul nouă între statele UE, după Bulgaria, Cipru, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE