Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova lansează rachete de croazieră lângă Alaska, în cadrul unor exerciții maritime

Rusia a tras, luni, rachete de croazieră asupra unor ținte simulate în mările care o separă de Alaska, în ceea ce a declarat că a fost un exercițiu de protejare a rutei sale de navigație nordică în Arctica, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării a declarat că rachetele de croazieră Vulcan, Granit și Onyx au fost lansate pe distanțe de sute de kilometri pentru a lovi ținte care simulau nave inamice în Marea Bering.

Exercițiul a implicat rachete lansate de pe uscat, de pe nave și de pe submarine și a inclus aproximativ 10.000 de militari, precum și avioane și elicoptere, a precizat ministerul.

Exercițiile au avut loc în peninsula rusă Chukotka și în Mările Chukchi și Bering și au fost supervizate de amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-șef al marinei ruse.

Rusia dorește să demonstreze capacitatea sa continuă de a-și proiecta forța în Arctica și în Orientul Îndepărtat, în ciuda tensiunilor asupra forțelor sale armate din cauza războiului de 18 luni din Ucraina.

Moscova a declarat anul trecut că plănuiește să cheltuiască aproape 30 de miliarde de dolari până în 2035 pentru dezvoltarea rutei maritime nordice, care a devenit mai viabilă pe măsură ce schimbările climatice au redus gheața marină în Arctica.

Aceasta traversează partea superioară a Rusiei, de la Murmansk, în apropiere de granițele cu Norvegia și Finlanda, până la Strâmtoarea Bering, în apropiere de Alaska.

Președintele Vladimir Putin a subliniat importanța rutei într-un discurs ținut luna trecută în fața grupului de țări BRICS, afirmând că Rusia plănuiește să construiască noi porturi și terminale de combustibil și să își extindă flota de spărgătoare de gheață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE