Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova: Conducta Power of Siberia 2 către China va „înlocui” Nord Stream 2

Moscova a anunțat că Nord Stream 2 va fi „înlocuită” cu o conductă alternativă de gaze către China.

„Power of Siberia 2”, proiect pe care Moscova și Beijingul l-au discutat timp de câțiva ani, va lua locul Nord Stream 2, a declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Nordstream 2 este o rută propusă pentru aducerea gazului rusesc în Europa, în special în Germania. Construcția controversatei conducte a fost finalizată în septembrie 2021, deși certificarea sa a fost suspendată după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Invitat la televiziunea de stat rusă, Novak a fost întrebat dacă noua conductă asiatică ar putea înlocui omoloaga sa europeană în cadrul strategiei energetice a Rusiei. Acesta a răspuns că „da”.

Mai devreme în cursul zilei, ministrul a indicat că Rusia și China vor semna în curând un acord pentru a livra „50 de miliarde de metri cubi de gaz” pe an prin conducta propusă „Power of Siberia 2”.

Acest volum reprezintă aproape capacitatea maximă a Nord Stream 1 – 55 miliarde m³ în total – care a fost oprită din septembrie.

Nord Stream 1, care face legătura între Rusia și Germania, transporta aproximativ o treime din livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană.

Power of Siberia 2 va furniza economiei Chinei avida de energie, gaz prin Mongolia din vestul Rusiei. Lucrările de construcție sunt programate să înceapă în 2024. Este succesorul conductei Power of Siberia 1, operată de Gazprom, care se întinde din estul Siberiei până în nordul Chinei.

Între timp, ministrul rus al energiei a declarat că gigantul energetic Gazprom intenționează să „își mărească livrările” către China la „20 de miliarde de m³ de gaz” în fiecare an.

Conexiunea la începutul anului 2023 a câmpului Kovytka, lângă Lacul Baikal, la Power of Siberia va contribui semnificativ la această creștere.

În 2025 -- anul în care conducta va atinge capacitatea maximă -- peste 61 de miliarde de m³ de gaz rusesc vor fi transportați în China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE