Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova acuză UE că alimentează „confruntarea geopolitică” din cauza misiunii sale în Armenia

Joi, Rusia a acuzat UE că a alimentat „confruntarea geopolitică” prin trimiterea unei misiuni civile de monitorizare a graniței instabile dintre Armenia și Azerbaidjan, zonă pe care Rusia o consideră curtea din spate.

Ministerul rus de Externe a spus că UE a devenit „un susținător al Statelor Unite și al NATO și conduce o politică de confruntare în spațiul post-sovietic”. Acesta a decis că o misiune europeană în Armenia va „introduce confruntare geopolitică în regiune și va exacerba contradicțiile existente acolo”.

Moscova a reacționat la o serie de inițiative europene recente privind conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, inclusiv anunțul făcut luni de către UE privind înființarea unei misiuni civile de doi ani în Armenia pentru a ajuta la monitorizarea graniței instabile dintre cei doi foști rivali.

Rusia a fost mediatorul tradițional în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan încă din anii 1990 și după războiul din 2020 a desfășurat o misiune de menținere a păcii în Nagorny Karabakh, un teritoriu pentru care se luptă Baku și Erevan.

Însă influența Rusiei în regiune a cunoscut un declin categoric, din cauza competiției geopolitice occidentale și turcești, dar și din cauza atacului său asupra Ucrainei, care îi îngrijorează pe vecinii săi.

Ce crede Rusia despre mișcarea Uniunii Europene

Pentru Moscova, mișcarea UE urmărește „să submineze eforturile de mediere ale Rusiei”.

Națiunile europene au făcut propriile încercări de a media între Armenia și Azerbaidjan de luni de zile. Cu toate acestea, misiunea pe care UE o va desfășura nu a primit aprobarea din partea azeră.

Armenia, la rândul ei, a denunțat inacțiunea Rusiei, a cărei misiune de menținere a păcii, potrivit națiunii, nu a făcut nimic pentru a preveni blocarea în curs a Nagorny Karabakh.

SUA, la rândul lor, și-au acordat sprijinul misiunii europene de mediere.

„Salutăm eforturile depuse de partenerii noștri, inclusiv de Uniunea Europeană, pentru a construi încrederea în regiune și pentru a asigura un mediu propice dialogului direct între Armenia și Azerbaidjan”, a declarat purtătorul de cuvânt reporterilor de la Departamentul de Stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE