Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiecare român va avea propriul cod poștal, în locul codurilor geografice. Cum funcționează codul poștal în alte țări

Poșta Română va introduce coduri poștale unice pentru fiecare persoană. Acestea le vor înlocui pe cele existente care sunt împărțite geografic, pe localități, străzi sau cartiere. Schimbarea a fost anunțată de directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, într-un interviu acordat Radio România Actualități.

"Noi lucrăm la un cod poștal pe persoană. Dacă până acum codurile poştale sunt împărțite geografic, pe localități, sau străzi, sau cartiere, credem că e momentul în care să facem un pas digital important și să ne asigurăm că fiecare persoană are propriul cod poștal şi indiferent unde se află persoana respectivă poştaşul să o găsească şi să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”, a declarat directorul Poștei Române, pentru sursa citată.

Poșta Română anunță că testează noul sistem

Valentin Ștefan a explicat că Poșta Română va crea o rețea de cutii poștale digitale care îi va ajuta pe oameni să ridice produsele, fără să mai depindă de programul oficiilor poștale sau de programul poștașilor.

"Vom implementa o rețea de cutii poștale digitale care să permită oamenilor să beneficieze de ridicarea produselor fără să mai depindă de programul poștei sau de programul poștașilor. Proiectul este deja în curs de derulare. Noi, ca orice investiție majoră, vrem să o testăm mai întâi și la începutul anului am deschis câteva locații unde testăm acest produs, iar acum suntem în procedură de achiziționare a 3.000 de cutii poștale și 75 ghișee poștale", a afirmat Valentin Ștefan.

Directorul Poștei Române vrea ca astfel serviciul poștal să fie unul rapid și convenabil.

"Serviciul poştal modern trebuie să aibă câteva elemente. În primul rând, trebuie să fie rapid. În al doilea rând, trebuie să fie convenabil. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să fie customizat pe nevoile oamenilor", a mai spus directorul Poștei Române.

Cum funcționează codul poștal în alte țări din lume

Codul poștal este folosit de 160 de țări din lume. Sistemul a fost introdus inițial în marile orașe. De exemplu, Londra a fost împărtită în 10 districte în 1857. Alte patru a fost create în Liverpool în 1864, iar trei ani mai târziu codurile poștale au fost utilizate în Manchester, care a fost delimitat în opt districte.

Până la izbucnirea Primului Război Mondial, codurile poștale în funcție de districte sau de zone au fost implementate în marile orașe europene. Statele Unite au introdus la nivel local acest sistem de la sfârșitul anilor '20.

Codurile poștale au fost introduse în decembrie 1932 în Republica socialistă ucraineană, însă a renunțat la acest sistem în 1939.

Germania a introdus codurile poștale în 1951, Singapore în 1950 și Statele Unite în 1963, la nivel național. Prima codificare poștală din România s-a introdus în 1974. Atunci, fiecărei localități i-a fost atribuit un cod format din patru cifre.

Pe 1 mai 2003 a intrat în vigoare un nou cod poștal numeric, format din șase cifre, pentru a scurta timpii de operare în serviciile poștale. Codificarea este astfel detaliată până la nivel de stradă, atât în București, cât și în municipiile reședință de județ.

De exemplu, în SUA serviciul poștal folosește ZIP code (Zone Improvement Plan - plan de îmbunătățire zonală).

Italia folosește codul de expediere poștală (CAP - Codice di Avviamento Postale)

În Irlanda, codul poștal se numește Eircode, în vreme ce brazilienii l-au denumit Código de Endereçamento” (CEP) care înseamnă cod de adrese poștale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE