Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilizare în Spania, în sprijinul premierului Pedro Sanchez. Susținătorii îi cer să nu demisioneze

Mii de susţinători ai Partidului Socialist spaniol s-au adunat sâmbătă pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze, cu mai puţin de 48 de ore înainte de anunţul aşteptat al deciziei sale, relatează AFP.

Ajunşi în faţa sediului organizaţiei din Madrid, unde se întâlneau liderii acesteia, ei au scandat sloganuri precum "Pedro, preşedinte". Susţinătorii au purtat pancarte pe care scria "Spania are nevoie de tine", "Pedro, nu renunţa", în sprijinul liderului socialist care şi-a suspendat activităţile până la acest anunţ.

Sanchez se află la putere din 2018

Socialistul în vârstă de 52 de ani, aflat la putere din 2018, a luat prin surprindere Spania anunţând miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai rămâne în fruntea guvernului, după ce un tribunal a lansat o anchetă preliminară pentru corupţie asupra afacerilor private ale soţiei sale, Begona Gomez, în urma plângerii unei asociaţii apropiate extremei drepte.

"Trebuie să iau o pauză şi să mă gândesc" pentru a decide "dacă trebuie să continui să fiu la conducerea guvernului", a justificat Pedro Sanchez, într-o scrisoare de patru pagini publicată pe reţele de socializare, fără să-i informeze măcar pe cei mai apropiaţi miniştri, au spus unii dintre aceştia.

Sanchez, care anul trecut a obţinut un nou mandat de premier în fruntea unui guvern de coaliţie minoritar, a precizat că îşi va anunţa decizia luni, 29 aprilie.

Anunţul său intervine după ce un tribunal spaniol a anunţat tot miercuri că lansează o investigaţie preliminară pentru trafic de influenţă şi corupţie asupra soţiei lui Sanchez, Begona Gomez.

Tribunalul care o anchetează pe Begona Gomez nu a furnizat detalii suplimentare, întrucât dosarul este secret în primele stadii, afirmând doar că este vorba despre o plângere a grupului anticorupţie Manos Limpias (Mâini curate), al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE