Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mizele vizitei lui Joe Biden la Kiev. Politolog: Lumea liberă se pregătește pentru sfârșitul acestui conflict în care Rusia va fi înfrântă

Președintele SUA, Joe Biden, a sosit într-o vizită surpriză la Kiev. Este prima lui vizită în Ucraina de la invazia Rusiei, în urmă cu aproape un an. Liderul de la Casa Albă a reafirmat sprijinul de neclintit pentru integritatea teritorială, suveranitatea și democrația Ucrainei. El a promis un nou ajutor de jumătate de milliard de dolari pentru armata ucraineană. Biden a insistat că Vladimir Putin s-a înșelat amarnic atunci când a crezut, în urmă cu un an, că Ucraina este slabă și Occidentul este divizat.

Politologul Andrei Țăranu a vorbit la Euronews România despre importanța vizitei lui Joe Biden la Kiev, spunând că aceasta are o semnificație extraordinară.

„În primul rând, vizita în sine este un semnal simbolic extraordinar pentru Ucraina și pentru întreaga Europă trebuie spus, pentru că această vizită petrecută în sunetul alarmelor aeriene și care a avut ca punct central Catedrala Sfântul Mihail, locul în care practic a avut loc Maidanul din 2014, actul de independență al Ucrainei față de Federația Rusă, are o semnificație simbolică extraordinară. Poate fi privită ca un fel de Teheran din 1943 sau Ialta din 1945 , adică o formulă prin care Statele Unite, lumea liberă, deși războiul nu s-a terminat, deja se pregătește pentru sfârșitul acestui conflict în care Rusia va fi înfrântă. Acesta este semnalul.

În al doilea rând, fără discuții, avem o susținere pentru Ucraina și pentru Volodimir Zelenski, într-o perioadă în care apare un fel de oboseală a unei părți din societate legată de acest război care pare că nu se mai termină. Sunt tot mai multe voci care spun că războiul va fi etern și că se va ajunge la un fel de război înghețat, lucru pe care această vizită și suportul care s-a materializat deja, face ca această premisă să nu mai fie adevărată”, a spus Andrei Țăranu la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE