Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mizele întâlnirii dintre Putin și Xi Jinping. De ce un colaps al Rusiei nu e în interesul Chinei

Nu este în interesul Beijingului ca Rusia să se prăbușească. Aceasta este ideea principală a unei analize Euronews dată publicității înaintea întâlnirii de astăzi dintre președintele chinez, Xi Jinping, și omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Dacă sistemul relațiilor internaționale se îndreaptă spre democrații versus autocrații, atunci China va avea nevoie de Rusia”, atrage atenția Mihael Wigell, director de cercetare la Institutul Finlandez pentru Afaceri Internaționale, unul dintre experții în strategiile celor două state. Potrivit acestuia, Xi Jinping este îngrijorat că țara sa ar putea să devină izolată pe scena politică internațională, așa că „investește” în relația cu Moscova.

China ar putea, de asemenea, să vadă în Rusia un partener util în subminarea democrațiilor - un domeniu în care Moscova are o experiență anterioară - deoarece conducerea de la Beijing recunoaște că orice progres al democrației îi amenință direct controlul asupra țării.

O strategie riscantă

„Este o strategie riscantă pentru Beijing să se asocieze cu Moscova”, spune Wigell. Chinezii trebuie să meargă pe o linie de echilibru între a ține aproape un „rival prietenos” precum Rusia, dar nu atât de aproape încât să provoace sancțiuni occidentale, în special din partea SUA.

China a refuzat în mod clar să critice acțiunile Rusiei în Ucraina și a denunțat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei. Rusia, la rândul său, a sprijinit puternic China pe fondul tensiunilor cu SUA care au urmat unei vizite recente în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Evoluția relației bilaterale este analizată, pentru CNN, și de Brian Hart, de la Center for Strategic and International Studies. "China nu are cu adevărat alți parteneri mari și puternici, așa cum Statele Unite au mulți aliați europeni și indo-pacifici pe care se pot baza. Așa că Rusia este, de depart,e cel mai puternic stat oarecum aliniat la politicile Chinei", spune Hart.

Ce au de câștigat rușii

De cealaltă parte, Vadimir Putin are de câștigat dacă este văzut pe scena mondială alături de lideri de calibrul președintelui Chinei.

De asemenea, rușii au sperat să găsească o modalitate de a trece peste sancțiunile internaționale care le-au afectat puternic economia și de a stabili noi piețe pentru produsele rusești, inclusiv hidrocarburi, sau de a găsi noi furnizori pentru ce nu mai pot importa din UE.

La nivel regional, rușii vor dori să fie văzuți ca un actor important în Asia Centrală, chiar dacă puterea lor de acțiune - atât soft, cât și hard power - este în scădere. „În Asia Centrală, Rusia era văzută ca un furnizor de securitate, dar acum rușii sunt mai puțin bineveniți”, remarcă Mikael Wigell.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE