Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat marți, la Praid, că în jur de 50.000 de locuitori din aval au rămas fără acces la apă potabilă, din cauza nivelurilor ridicate de cloruri în pârâul Corund și râul Târnava Mică.
Acest subiect a fost unul dintre punctele principale discutate împreună cu specialiștii prezenți la fața locului.
Mircea Fechet: „Una dintre îngrijorările noastre se referă și la alimentarea cu apă potabilă a populației în aval”
„Am discutat, totodată, despre impactul de mediu, am discutat, totodată, despre monitorizarea clorurilor în apă, pentru că astăzi avem, din nefericire, atât pe Corund cât și pe Târnava Mică, creșteri foarte mari ale concentrațiilor de cloruri și una dintre îngrijorările noastre se referă și la alimentarea cu apă potabilă a populației în aval. Avem, astăzi, aproximativ 50.000 de persoane care nu mai beneficiază de apă potabilă, pentru că aceste concentrații mari de cloruri conduc la imposibilitatea stațiilor de tratare de a asigura apă în parametri”, a explicat Mircea Fechet.
„Apa potabilă are legătură cu concentrația de cloruri din mină”
Întrebat când vor avea apă potabilă locuitorii din aval, ministrul a arătat că depinde foarte mult de lucrările de deviere a pârâului Corund, care au început deja și care ar urma să se termine la 1 iulie.
„Apa potabilă are legătură cu concentrația de cloruri din mină. În măsura în care vom reuși să deviem cursul de apă foarte rapid și, din informațiile pe care le-am de la constructor, 1 iulie este termenul limită, și în situația în care nu vom mai avea concentrații mari în Corund. Astăzi, la ieșirea din mină, probabil depășim 3.000 miligrame, 3 grame la litru, și ori de câte ori vom avea depășiri ale concentrațiilor, pentru că trebuie să știm că și după efectuarea acestor lucrări, care asigură un debit de maxim 24 de mc pe secundă, nimic nu poate garanta că nu vom avea din nou ploi abundente, că nu vom avea viituri pe Corund, că nu vom avea din nou 60 de metri mc pe secundă și orice depășire pune temporar și din nou în pericol alimentarea populației cu apă potabilă în aval, pe de o parte.
„Cred că este timpul să discutăm și despre impactul de mediu”
Și cred că este timpul să discutăm și despre impactul de mediu, pentru că la 1.000 miligrame, la 1 gram pe litru, apar primele fenomene de mortalitate piscicolă, iar la 2 grame pe litru deja vorbim despre pierderea întregii biodiversități pe cursul de apă respectiv, discutăm deja despre un veritabil dezastru ecologic”, a spus ministrul Mediului.