Germania va respecta ținta de 5% din PIB, în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea, susține ministrul german de Externe, Johann Wadephul. Este prima declarație pozitivă a nemților referitoare la această cifră.
Donald Trump le-a cerut de mult timp partenerilor din NATO să respecte acest obiectiv de 5%, deși inițial spusese că era în regulă și 2%. Nemții vor să se conformeze, însă acel prag de 5% ar urma să fie atins în zece ani.
Germania va respecta obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea
Ministrul german de externe a vorbit despre acest subiect și cu secretarul de stat american, Marco Rubio, în Turcia, acolo unde au loc negocieri între Rusia și Ucraina. Rubio a confirmat că „statele NATO au acceptat asupra obiectivului" de a aloca 5% din PIB pentru domeniul apărării, în zece ani.
„Suntem cu el (n.r.: Trump) în această direcție”, a spus Johann Wadephul, citat de Euronews.com.
Mulți se întreabă de unde vine această schimbare de poziție a Germaniei. Fostul cancelar german, social-democratul Olaf Scholz, spunea, în ianuarie, că solicitarea lui Trump nu este fezabilă și a explicat că „5% ar însemna peste 200 de miliarde de euro pe an”, în condițiile în care bugetul federal „nu se ridică nici măcar la 500 de miliarde de euro. (...) Acest lucru ar fi posibil numai cu creșteri masive de taxe sau reduceri uriașe ale multor lucruri, chestiuni care sunt importante pentru noi”.
Între timp, noul cancelar german, Friedrich Merz, a declarat că „procentele din PIB nu sunt oportune”.
La un eveniment desfășurat la începutul lunii ianuarie, Merz a explicat că „indiferent dacă este vorba de 2%, 2,5% sau 5%, ca să fiu sincer, acest lucru este doar de importanță secundară pentru mine”.
Pentru Merz, este esențial ca Germania să investească mai mult în armata proprie (Bundesweh), despre care a declarat că va deveni „cea mai puternică armată convențională din Europa”.
În prezent, Bundeswehr nu dispune de personal suficient. Cu toate acestea, deocamdată nu va exista un serviciu militar obligatoriu, a confirmat ministrul apărării, Boris Pistorius. Serviciul militar va continua să se bazeze pe serviciul voluntar, inspirat de modelul suedez. Pentru a schimba acest aspect, noul guvern german ar avea nevoie de sprijinul a două treimi din politicieni în Bundestag, o majoritate pe care nu o are.
Die Linke (partidul stângii), care are în prezent 64 de membri în parlament, se opune serviciului militar obligatoriu. Ates Gürpinar, vicepreședintele federal al partidului, a declarat pentru Euronews: "Partidul Stângii respinge serviciul militar obligatoriu. Suspendarea conscripției în 2011 a fost un mare succes pentru mișcarea obiecției de conștiință".
Asta înseamnă că guvernul german nu poate adopta o nouă lege privind recrutarea, decât cu voturile partidului de extremă dreapta, AfD, al cărui manifest electoral a afirmat că „recrutarea nu ar trebui să fie pentru femei”.