Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Educației: Ne gândim la dispozitive de bruiaj, în săli, la BAC. ANCOM: Astfel de aparate sunt interzise

Dispozitivele de bruiaj ar putea fi o soluție prin intermediul căreia examenele importante, precum Bacalaureatul, s-ar putea desfășura fără suspiciuni de fraudă. O spune ministrul Educației, Ligia Deca. Declarația a fost făcută la postul public de radio după ce, pe internet, au apărut poze cu subiectele la proba de matematică la scurt timp după începerea examenului.

"Cred că putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranță voi discuta și eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și, în general, de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic. Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție" susține Ligia Deca.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) vine, totuși, cu precizarea că, în prezent, o astfel de idee nu poate fi pusă în practică pentru că legislația le interzice.

Utilizarea acestor dispozitive este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene, deci şi în România. Deoarece jammerele cauzează interferenţe prejudiciabile comunicaţiilor radio autorizate, adică perturbă sau împiedică funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio, acestea sunt considerate dispozitive care nu pot fi conforme (n.r. legislației europene).

De pe site-ul ANCOM aflăm că jammerele sunt, în mod obişnuit, uşor disponibile pe piaţa europeană mai ales online. Ca urmare, este relativ simplu să se obţină acest tip de produs, care îşi are originea predominant în Orientul Îndepărtat. Tehnicile de distribuţie sunt astfel aranjate, încât să se evite intervenţia autorităţilor, fapt ce conduce la simplificarea transportului şi, cel mai adesea, identităţile şi paginile de Internet în cauză sunt false sau eronate, precizează Autoritatea.

În țara noastră, sunt interzise fabricarea, importul, deţinerea, publicitatea, introducerea pe piață, punerea la dispoziție pe piață, punerea în funcțiune și/sau utilizarea echipamentelor radio sau dispozitivelor destinate să producă interferențe prejudiciabile. Astfel de fapte  constituie contravenţie conform art. 51 alin. (1) pct. 40 şi se sancţionează conform art. 51 alin. (2) pct. 21 și art. 53 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 740/2016

Amenzile pot merge până la 50.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE