Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Economiei de la Chișinău: „Consumatorii plătesc facturi la gaze de 7 ori mai mari”

Una din cele mai mari inflații din Europa este în Republica Moldova. Anul trecut s-a apropiat de 35 la sută. Economia țării trece astfel prin cea mai complicată perioadă a sa de la independeță și până acum. Invitat la Euronews, Dumitru Alaiba, ministrul Economiei de la Chișinău, a vorbit despre sărăcia și corupția de peste Prut, probleme agravate de război, dar și despre cum au devenit mai puternice conexiunile salvatoare cu România.

Dumitru Alaiba, ministrul Economiei de la Chișinău: „În acest moment, Moldova este conectată cu lumea exterioară cu cinc puncte de trecere a frontierei spre România. Asta este o presiune pe logistică, cresc prețurile drept rezultat, avem și costuri care sunt susținute.

Acum, consumatorii din Republica Moldova plătesc facturi la gazele naturale de șapte ori mai mari decât anul trecut în perioada asta.

Nu s-ar fi descurcat fără ajutorul României, ajutor prețios, pornind de la ajutorul frontierei, gaze, energie electrică, orice fel de susținere. Relația dintre România și Republica Molodva este la un apogeu fără precedent.

Însă până anul trecut, Republica Moldova era cea mai dependentă țară energetic de Rusia. Vorbim de 100 de procente la gaze și 80 procente la electricitate care tot din gaze naturale importante derivă. Este o moștenire pe care am primit-o după 30 de ani de stagnare în acest domeniu.

Republica Moldova este, cu siguranță, printre cele mai sărace țări din Europa și în același timp, una dintre cele mai corupte țări din Europa”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE