Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul belgian al Justiției, implicat într-un scandal după petrecerea de ziua sa de naștere

O anchetă pentru "comportament jignitor" a fost deschisă după ce invitații la petrecerea de ziua de naștere a ministrului belgian al Justiției au fost acuzați că au urinat pe o mașină de poliție, potrivit Euronews.com.

Trei dintre invitații săi sunt acuzați că au urinat pe o mașină de poliție parcată în fața casei sale în noaptea de 14 spre 15 august. Ministrul Vincent Van Quickenborne a apărut joi în fața Parlamentului, în urma deschiderii unei anchete pe 23 august. El a declarat în fața Parlamentului belgian că nu i-a văzut pe cei trei invitați urinând pe o dubă a poliției în fața casei sale și și-a cerut scuze pentru incident.

"Aș dori să îmi cer scuze fiecărui polițist din țară [...] Înțeleg pe deplin de ce sunt indignați. Este absolut inacceptabil", a declarat el în cadrul unei audieri extraordinare de trei ore în fața parlamentarilor din Comisia pentru Justiție.

Van Quickenborne spune că i-a sunat pe cei trei suspecți "și i-a insultat". El a susținut că a ajutat ancheta cerându-le celor trei suspecți să se prezinte în fața procurorului general, care a reușit să îi interogheze.

Ministrul a dezvăluit filmările

Imediat după ce incidentul a devenit viral în social media, Van Quickenborne a susținut că nu a fost prezent în acel moment și că nu a fost deloc la curent cu ce s-a întâmplat.

Însă luni, 4 septembrie, postul public de televiziune flamand VRT a pus la îndoială versiunea sa, pe baza altor imagini la care a avut acces.

A doua zi, ministrul a decis să arate unui alt canal propriile sale imagini, filmate de camerele de luat vederi fixate la domiciliul său, în care poate fi văzut vizibil amețit în timp ce își conduce ultimul oaspete la ușă la ora 4 dimineața.

În filmare, ministrul este văzut aplecându-se pe spate ca și cum ar imita gestul cuiva care urinează, alături de prietenul său, care pare amuzat de situație. Ministrul a descris gestul ca fiind "cel al unui chitarist", dar a precizat că mintea îi era tulbure în acel moment. El a mai spus că ultimul său invitat, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, nu are "nicio legătură cu incidentele" care au marcat petrecerea de 50 de ani.

Scandalul, supranumit "pipigate" de către presa belgiană, l-a pus pe acest lider liberal flamand într-o poziție dificilă, mai multe sindicate din poliție cerându-i demisia.

Premierul Alexander De Croo, care și-a făcut o scurtă apariție la petrecerea de aniversare, a fost el însuși interpelat joi de un jurnalist în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles pe un alt subiect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE