Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Milano vrea să interzică, până în 2024, accesul mașinilor în centrul orașului

Milano, unul dintre cele mai aglomerate orașe din Italia, a propus interzicerea mașinilor în centrul orașului. Primarul Giuseppe Sala dorește să reducă poluarea în metropola cu 1,4 milioane de locuitori și a declarat că vor urma măsuri similare. Dacă va primi undă verde, măsura va intra în vigoare în 2024, potrivit Euronews Green.

Unul dintre cele mai poluate orașe din Europa

Milano este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Are o calitate a aerului slabă din cauza volumului de particule fine, poluant care reprezintă un risc pentru sănătatea umană.

Nivelul maxim considerat sigur de Organizația Mondială a Sănătății este o medie pe termen lung de cel mult 5 μg/m3 (micrograme pe metru cub). Nivelurile din Milano sunt de aproape patru ori mai mari decât valoarea sigură, de 19,7 μg/m3.

Ca parte a eforturilor de combatere a nivelurilor periculoase de emisii, autoritățile din Milano au propus interzicerea traficului privat în centrul orașului.

"Este un lucru mic, dar în același timp este un lucru istoric", a declarat primarul Giuseppe Sala în timpul unui festival de promovare a sustenabilității, în urmă cu o săptămână.

Pentru a pune în aplicare interdicția, vor fi instalate camere de luat vederi de-a lungul Corso Venezia pentru a înregistra traficul și a împiedica accesul mașinilor private.

Rezidenții care au garaj, persoanele care au acces la parcări, taxiuri și mijloace de transport în comun sunt exceptate de la interdicție. Cei care sunt prinși că au acces în zonă fără autorizație riscă o amendă, deși primarul nu a precizat suma.

Această mutare va face ca unele dintre cele mai aglomerate zone din Milano să fie mai prietenoase cu pietonii, inclusiv elegantul Fashion Quadrilatero, unde se află multe dintre buticurile de lux ale orașului.

Interzicerea, criticată ca fiind "o absurditate"

"Noi, ca și Milano, trebuie să fim pionieri și să avem curajul și bunul simț de a face lucruri", a declarat Giuseppe Sala reporterilor la un festival privind schimbările climatice.

Primarul a sugerat, de asemenea, că vor urma mai multe reforme de acest gen. El a spus că multe dintre casele de modă din zona în care va fi aplicată interdicția au susținut propunerea sa și chiar a sugerat ca zona să fie pietonală.

Cu toate acestea, nu toată lumea este în favoarea reformei. Pe lângă restricțiile de circulație în zone largi ale orașului, "Primarul Giuseppe Sala lansează acum ideea unui Milano în care din 2024 nu mai poate circula nicio mașină", a criticat primarul "comunei" suburbane Sesto San Giovanni, Roberto Di Stefano.

El a adăugat că măsura este "o absurditate care îi penalizează nu numai pe milanezi, ci și pe toți cetățenii din periferie, care sunt obligați să facă naveta în fiecare zi".

Stockholm interzice accesul mașinilor în centrul orașului

Milano nu este primul oraș european care ia în considerare interzicerea mașinilor. La începutul acestei luni, Stockholm a anunțat că intenționează să blocheze accesul mașinilor pe benzină și diesel în centrul orașului.

Măsura speră să taie emisiile și să reducă poluarea. Noile reguli vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024.

Parisul speră, de asemenea, să elimine vehiculele private din centrul său istoric până la începutul anului 2024, înaintea Jocurilor Olimpice.

Prin această măsură, până la 100.000 de mașini ar putea fi scoase zilnic de pe străzile capitalei franceze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE