Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de palestinieni au plecat din Rafah. Armata israeliană continuă operațiunile militare în cel mai sudic oraș din enclavă

Situația umanitară a civililor din Fâșia Gaza se înrăutățește. Mii de oameni au fost forțați de armata israeliană să plece din orașul Rafah și să se mute în tabere care ar fi trebuit să fie mai sigure. Acolo, însă condițiile de trai sunt groaznice. În timp ce comunitatea internațională așteaptă un acord de încetare a focului, armata israeliană continuă operațiunile militare la Rafah. 

Coridorul din Rafah, în apropiere de granița egipteană, a fost atacat de armata israeliană. Zona tampon dintre enclavă și teritoriul Egiptului este demilitarizată. 

”Bombardamentul a început devreme, așa că pe la ora șase am plecat. Am venit aici și acum suntem aruncați în plină stradă. Suntem șase familii și nu avem nici cort, nici apă potabilă și nici mâncare. Acum suntem pe asfalt. Am fugit de moarte și se pare că și copiii vor muri aici, pe stradă, din cauza mașinilor. Nu știm ce să facem”, spune un localnic. 

Aproximativ o sută de mii de refugiați au fost evacuați 

Recent, Tel Avivul a ordonat evacuarea a aproximativ o sută de mii de palestinieni din estul Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza. Disperați și îngroziți, oamenii au fugit la adăpost într-o zonă nordică a orașului, în tabăra Muwasi. 

”Nu am găsit nimic. Iată-mă aici, pe stradă. Nu am găsit un loc în care să pot sta. Tot ce am este mila lui Dumnezeu”, spune un alt localnic. 

Chiar dacă zona este relativ sigură, oamenii nu au corturi, alimente și nici apă potabilă. 

”Suntem aici pentru a monta un cort pentru aproape 70 de persoane. Ne-au amenințat și au aruncat pliante și, după cum puteți vedea, pregătim acest cort pentru a ne putea adăposti. Tot ce ne dorim este să ne adăpostim. Iar în ceea ce privește mijloacele de trai, nu există toalete sau apă curentă”, a mai mărturisit un localnic. 

De la începutul războiului, în octombrie anul trecut, aproape 35 de mii de palestinieni au murit, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, instituție controlată de Hamas. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE