Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de oameni fug din Sudanul măcinat de violențe: „Am simțit miros de cadavre în timp ce veneam din Khartoum”

Zeci de mii de cetățeni străini fug din Sudan, țară măcinată de luptele violente dintre două facțiuni militare. Sunt confruntări intense în capitala țării, în ciuda multelor armistiții anunțate, dar care nu au mai fost respectate.

Mii de persoane se înghesuie în Portul Sudan

Mii de persoane se înghesuie în Portul Sudan în speranța că vor reuși să prăsească țara pe mare. Capacitățile navelor sunt însă mult mai mici decât numărul celor care doresc să scape de război. Printre refugiați sunt și mulți sirieni care au fugit de războiul din țara lor în speranța că vor reuși să-și construiască aici o nouă viață.

Localnic: „Sudanul trece printr-un moment de adevărată teroare, o adevărată teroare. Vorbesc despre cadavre pe străzi. Am simțit miros de cadavre în timp ce veneam din Khartoum. Sunt Focuri de armă și bombardamente. Sudanul este într-o adevărată stare de război”.

Oamenii își pun viețile în pericol doar pentru a scăpa de dezastrul din Sudan. Pentru a ajunge în port sunt nevoiți să meargă cel puțin o zi prin deșert, în condițiile în care carburantul, transportul și apa sunt rare și foarte scumpe.   

Localnic: „Suntem în jur de 3.000, 4.000, 5.000. Este un număr mare de oameni în port și de-a lungul falezei. Oamenii dorm pe jos. Sunt văduve, copii, bătrâni, bolnavi, lume de tot felul. Stăm aici într-un singur loc. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei care au reușit să ne ofere un spațiu, stăm pe jos, majoritatea oamenilor stau pe valizele lor. Venim  din locuri îndepărtate, cei mai mulți dintre noi vin din Khartoum”

În ultimele zile, puterile mondiale au organizat zeci de operațiuni pentru a-și evacua cetățenii din Sudan. Însă, reluarea ostilităților, în ciuda presiunii internaționale de încetare a focului, îi face pe mulți oameni să părăsească de unii singuri țara măcinată de violențe. Până în prezent, sute de civili au fost uciși în timpul luptelor dintre taberele aflate în conflict.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE