Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv, după eliberarea lui Piedone: ”E strigător la cer. Nu mai putem avea încredere în justiție”

Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, că eliberarea din închisoare lui Cristian Popescu Piedone arată că ”în România nu mai avem justiție”, în condițiile în care ”trei completuri judecătorești dau niște sentințe radical diferite”.

Întrebat cum privește eliberarea din închisoare a lui Cristian Popescu Piedone, Mihai Grecea a răspuns că, în opinia sa, ”nu e o surpriză foarte mare”, și l-a criticat în termeni duri pe Prefectul Capitalei.

”Prefectul Bucureștiului nu a organizat alegeri în sectorul 5 ca să-i păstreze locul cald acestui condamnat penal, Piedone.

Nu e o surpriză foarte mare din perspectiva asta. E o surpriză totuși că în România, o țară care se consideră un stat de drept, o țară care ar trebui să aibă un sistem de justiție corectă, trei completuri judecătorești dau niște sentințe radical diferite, opuse. Adică dai opt ani în primă instanță, dai trei ani cu executare în a doua instanță și apoi dai achitare, opus. Nu există așa ceva într-o țară normală la cap”, a afirmat Grecea.

În România nu mai avem justiție, nu mai putem avea încredere într-un astfel de sistem de justiție în care judecătorii cer drepturi nenumărate. Tocmai sunt în grevă astăzi, în afara proceselor urgente nu mai fac nimic astăzi la niciun fel de instanță”, a adăugat el.

Dosarul privind intervenția autorităților după tragedia din Colectiv, comparat cu cel al Revoluției: ”Statul român și-a omorât propriii cetățeni”

Cât despre cel de-al doilea dosar ce vizează modul în care autoritățile au intervenit după incendiul din clubul Colectiv, Mihai Grecea a amintit că respectivul caz se află mai mulți pe masa procurorilor și nu speră că va ajunge în instanță.

”Nu am nicio așteptare atâta vreme cât de atâția ani este pe masa procurorilor acest dosar și nu se mai întâmplă nimic. Singurele momente în care s-a mai mișcat ceva a fost când părțile vătămare din dosar au pus presiune publică, chiar și cu scandal. Acel dosar este îngropat.

Ați văzut vreodată în România vreun dosar în care statul român ca sistem, prin acțiuni sau inacțiuni, a dus la moartea unui număr foarte mare de oameni. Avem aici dosarul Mineriadei, dosarul Revoluției. Un astfel de dosar să fi ajuns într-o formă sau alta la soluționare?

Cred că dosarul Colectiv va urma aceeași cale, nu va ajunge niciodată. Soluția ar fi acolo cea pe care o bănuiesc - statul român și-a omorât propriii cetățeni știind că face asta.

Ar trebui să ajungă în instanță dacă suntem o țară normală la cap, dar nu suntem”, a mai precizat Grecea.

Supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv: ”Recomand tuturor părinților din țara asta să își învețe copiii să se care cât mai repede din țara asta”

De asemenea, Grecea a catalogat drept ”strigător la cer” faptul că au existat trei decizii diferite de instanțe.

Este anormal. Este strigător la cer. Nu mai putem avea încredere în justiție în țara asta. Sănătate nu avem, educație nu avem, justiție nu mai avem. Țara asta e un cancer generalizat și recomand tuturor părinților din țara asta să își învețe copiii să se care cât mai repede din țara asta pentru că aici viitor nu există. E țara unei mafii, e pe mâna lor. A unui sistem profund corupt care gestionează tot în momentul de față. Speranța e zero.

Nu e posibil să ai sentințe atât de radical diferite în trei instanțe din România”, a concluzionat el.

Mihai Grecea avea 41 de ani, la momentul la care s-a produs incendiul din clubul Colectiv. În urma tragediei care a dus la moartea a 65 de persoane, bărbatul a stat aproape o lună în comă și a fost al șaptelea mare ars din lume, care a fost salvat cu ajutorul unui aparat experimental, potrivit Hotnews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE