Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația ilegală, din nou pe agenda europeană. Italia anunță dublarea numărului celor intrați fraudulos în țară

Controlul migrației a redevenit una dintre problemele importante pe agenda politică a Uniunii Europene. Liderii s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre modul de gestionare a fluxurilor de migranți, după creșterea numărului de sosiri ilegale în spațiul comunitar.

Datele oficiale arată că numai în Italia sosirile de migranți s-au dublat în primele luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut. După recentul naufragiu din apropierea orașului Steccato di Cutro din sudul Italiei, unde au murit peste 80 de persoane, premierul Italiei Giorgia Meloni a îndemnat Uniunea să intervină. Chiar dacă Italia este văzută ca o țară de tranzit de către migranții care sosesc în Europa, cei care decid să rămână sunt adesea blocați într-o situație incertă.

Centrele de ajutor sunt suprasolicitate

Autorotățile au estimat că în capitala italiană există aproximativ 100 de tabere ilegale; migranții care se aflau într-una dintre cele mai mari au fost evacuați recent. Potrivit organizației care a avut grijă de migranți, cei mai mulți sunt solicitanți de azil care preferă să trăiască pe străzi în cele mai precare situații decât să rămână în centrele de primire.

Alice Basiglini, reprezentant organizație Baobab Experience:Cei mai mulți dintre ei sunt bineveniți în centrele de primire cunoscute sub numele de CAS. Acestea sunt adesea supraaglomerate, iar oamenii trebuie să împartă baia cu multe alte persoane, la fel și dormitoarele. Și pe deasupra, nu li se oferă nici un fel de asistență personală. Așa că preferă să trăiască în corturi în zone publice unde se simt liberi și unde condițiile de igienă sunt mai bune.”

Organizația Boabab Experience a reușit să scoată câțiva migranți de pe străzi. Unul dintre ei este Hamdi. A ajuns în Italia din Tunisia în urmă cu doi ani. Se consideră norocos că a scăpat de ce a fost mai rău.

Hamdi Benali, migrant Tunisian: ”M-am gândit că nu vreau să ajung să trăiesc pe străzi pentru că până la 90% dintre tinerii care locuiesc pe străzi ajung să vândă droguri, așa își câștigă existența. Asta e singura modalitate de a supraviețui acolo.

În timp ce liderii Uniunii Europene discută despre modalitățile de reformare a politicilor în materie de migrație, solicitanții de azil din Italia urmează să se confrunte cu vremuri mai dificile sub guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE