Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Micii cititori de cursă lungă. Reportajul integral, duminică, la ”CULT”, de la ora 12:30

Cum îi împrietenim pe cei mici cu lectura? O întrebare grea, mai ales în vremurile în care tehnologia este cea care ne impune ritmul cotidian. Însă chiar dacă nu este o regulă general valabilă, un copil copiază adesea comportamentul părinților. Inclusiv în privința lecturii. Mai multe despre subiect aflați duminică, în cadrul emisiunii CULT, de la ora 12:30.

Maria are nouă ani. Este fiica scriitorului Cezar Paul-Bădescu. Pentru ea, cititul nu este deloc o povară. Dimpotrivă. Este una dintre marile ei bucurii și, până la urmă, o adevărată pasiune. Despre cărți vorbește cu bucurie și pricepere. Chiar dacă are doar nouă ani. Știe cine a fost Gellu Naum de exemplu și vorbește cu ușurință despre scriitori precum Salman Rushdie sau Mircea Cărtărescu.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine faptul că tatăl tău este scriitor?

Maria Paul Bădescu: Îmi place foarte mult că tata este scriitor, pentru că atunci când am de scris o compunere mă ajută foarte mult și, de exemplu, eu am scris un text. Și acum cu tata, îl continuăm.

Cezar Paul Bădescu, scriitor: Sperăm să ajungă o carte. A început în pandemie.

Maria Paul Bădescu: Cartea este despre pisica mea Steluța și despre aventurile ei, pe care mi le-am imaginat, ea nu a făcut asta în realitate.

Cezar Paul Bădescu, scriitor: Dar putem spune că a făcut în realitate, ca să păstrăm misterul. Și după aceea textul ei a început să fie prelucrat de mine, împreună cu ea, iar la sfârșit va ieși o carte la care vom co-semna. Va fi o carte cu doi autori, Maria Paul Bădescu și Cezar Paul Bădescu.

Pasionat de lumea cărților este și Marc, în vârstă de 14 ani, fiul scriitorului Bogdan Alexandru Stănescu. Când trăiești înconjurat de multe cărți, ai toate șansele să devii cititor de cursă lungă.

Bogdan Alexandru Stănescu, scriitor: În primul rând, nu am încercat să îi împrietenesc cu cărțile, le-am creat o stare de dușmănie față de carte, pentru că e vorba aici și de un recul, ei sunt înconjurați de cărți de când s-au născut, văd cărți în casă, văd cărți sosind în fiecare zi, părinții lucrează numai cu cartea, se vorbește numai despre scriitori, totul se învârte în jurul acestui obiect, cartea. Și m-am întrebat de multe ori dacă treaba asta nu-i îndepărtează de carte, e prea mult, în cazul nostru, e prea multă carte.

Marc Alexandru Stănescu, elev: La început eram supărat că nu puteam să stau și eu cu ceilalți, trebuia să mai citesc jumate de oră ca să mă joc. Pe mine mă atrag toate genurile și când am fost înconjurat de carte, a început să îmi placă.

Cum îi împrietenim pe cei mici cu lectura? Ne răspund scriitorii Cezar Paul Bădescu și Bogdan Alexandru Stănescu, duminică, în cadrul emisiunii Cult, de la ora 12:30.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE