Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Met Gala 2023. Evenimentul celebrează viața și cariera regretatului designer Karl Lagerfeld

Met Gala, organizată anual în prima zi de luni din mai, este unul dintre cele mai mari evenimente din modă.

Tema din acest an - A Line of Beauty (O linie a frumuseții) - are legătură cu regretatul designer modă Karl Lagerfeld.

Ce este Met Gala?

Met Gala este un eveniment de strângere de fonduri pentru muzeul Costume Institute, unde personalitățile se costumează, ținând cont de o anumită tematică vestimentară. În cadrul evenimentului de anului trecut s-au strâns peste 17 milioane de dolari.

Evenimentul se desfășoară la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Evenimentul Met Gala poate fi urmărit online

O transmisiune în direct va începe pe Vogue.com la 01:30, ora României.

Cine sunt gazdele Met Gala 2023

Cele cinci gazde din acest an sunt scriitoarea, actrița și producătoarea Michaela Coel, actrița Penélope Cruz, superstarul tenisului, recent pensionat, Roger Federer, cântăreața Dua Lipa și Anna Wintour, redactorul șef al publicației Vogue, potrivit AP.

Despre Met Gala

Met Gala a apărut în 1948, ca o strângere de fonduri pentru a marca noua expoziție a muzeului Costume Institute, recent inaugurat la acea vreme. Atunci, evenimentul s-a desfășurat sub forma unei cine, iar biletul de participare a costat 50 de dolari.

După mai bine de 70 de ani, Met Gala a căpătat o altă înfățișare, fiind acum unul dintre evenimentele unde se fac cele mai multe fotografii din lume pe covorul roșu și unde sunt admirate unele dintre cele mai interesante ținute.

VEZI GALERIA
3 imagini

Covorul roșu este cel care atrage privirile lumii, cu o listă de invitați celebri - ascunsă strategic până în ultimul moment - actori, celebrități din lumea muzicii, modei, sportului, politicii și social media.

Cât costă un bilet la Met Gala?

Nu poți cumpăra un bilet la Met Gala. Este un eveniment pe bază de invitație.

În general, companiile cumpără biletele. Apoi, casele de modă își selectează celebritățile pe care le-ar dori pentru a le purta creațiile. Anul acesta, costul a crescut, așa cum o face la fiecare câțiva ani: acum este de 50.000 de dolari pentru un bilet individual, iar pentru un loc la masă prețurile încep de la 300.000 de dolari.

În acest an, vor fi aproximativ 400 de invitați.

Tema Met Gala 2023 - Karl Lagerfeld: A Line of Beauty - criticată

Regretatul designer german a transformat întru totul casele de modă Chanel, Fendi și Chloé și a fost lăudat în întreaga lume pentru că a făcut din spectacolele tradiționale de pe podium adevărate piese de teatru, transformând cu adevărat îmbrăcămintea în artă.

În ciuda părților pozitive, Lagerfeld a intrat și în istorie și drept unul dintre cei mai controversați și vocali oameni din lumea modei.

Lagerfeld, care a murit în 2019, la vârsta de 85 de ani, s-a autoproclamat drept „o gura mare” și a devenit celebru și pentru abordările sale controversate față de subiecte precum fobia față de grăsime, oamenii „urați”, imigranții, mișcarea #MeToo și bărbații gay care vor să adopte copii, întotdeauna fără a-și cere scuze pentru ce a spus despre aceste subiecte.

Criticul de modă al New York Times, Vanessa Friedman, a scris la scurt timp după moartea lui Lagerfeld că „a jignit oamenii în dreapta și în stânga. A judecat pe alții și știa că va fi judecat el însuși, dar nu-i păsa. Mai degrabă, a îmbrățișat această idee”.

Actrița Jameela Jamil este una dintre celebritățile care nu vor participa la Met Gala 2023, potrivit euronews.

Aceasta a scris pe Instagram, în momentul anunțului temei pentru ediția din acest an: „De ce îl celebrăm pe acest om, când există atât de mulți designeri uimitori care nu sunt bărbați albi bigoți? Ce s-a întâmplat cu principiile tuturor? Nu poți să susții dreptatea în aceste domenii și apoi să participi la celebrarea cuiva care se delecta cu propriul dispreț public față de persoanele marginalizate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE