Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Membrii UE vor finanța cu 3,5 miliarde de euro înarmarea Ucrainei

Ţările UE au convenit miercuri să contribuie cu o nouă donaţie, de 3,5 miliarde de euro, la Instrumentul European pentru Pace (FEP), fond utilizat pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi a misiunilor militare în străinătate, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ambasadorii celor 27 de state membre au ajuns la un acord la Bruxelles, a anunţat Suedia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Înţelegerea va trebui să fie aprobată în mod oficial de miniştrii de Externe în cadrul reuniunii lor din 25 iunie de la Luxemburg.

66% din finanțare, asigurată de trei state

"Această decizie reafirmă angajamentul UE de a-şi sprijini partenerii în domeniul securităţii şi apărării", a subliniat preşedinţia suedeză.

Suma iniţială de 5,7 miliarde de euro alocată pentru şapte ani acestui fond creat de statele membre în afara bugetului european a fost epuizată într-un an de conflictul din Ucraina. Statele membre au folosit banii pentru a finanţa armele şi muniţiile preluate din arsenalele lor şi trimise Kievului.

Mecanismul este alimentat de contribuţii din partea statelor membre, iar 66 % din finanţarea sa este asigurată de Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Este necesară unanimitatea pentru a aproba utilizarea fondurilor Instrumentului European pentru Pace pentru a le rambursa statelor membre 40% din valoarea armamentului livrat Ucrainei şi pentru a instrui personalul militar ucrainean.

Noua alocare de 3,5 miliarde de euro nu va fi utilizată exclusiv pentru înarmarea Ucrainei. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru alte misiuni militare şi civile ale UE în străinătate, în special în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE