Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medvedev, atac la adresa românilor și a UE, urmare a rezoluției privind Tezaurul: "Românii nu sunt o națiune!"

Șeful Consiliului de Securitate rusesc s-a lansat într-un atac fără menajamente la adresa UE și a românilor, potrivit TASS.

„Ei bine, nici măcar nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie”, a scris fostul președinte și actualul șef al Consiliului de Securitate a Rusiei pe VKontakte - aluzie la Tezaur și rezoluția adoptată în Parlamentul European, joi .

Potrivit TASS, Dmitri Medvedev a invocat, furios, înghețarea activelor și a rezervelor de aur rusești în Europa: "300 de miliarde de dolari au fost furate în UE", care acum „cere returnarea micului aur” la București.

Nu este nimic de spus în rusă, poți doar să o trimiți... În general, du-te dracului!” a completat Medvedev tirada la adresa UE.

Românii, "un mod de viață". Citate dintr-un film de propagandă rusească celebru

Vicepreședintele Consiliului de Securitate a amintit, în postarea sa, ceea ce TASS spune că ar fi o replică a unuia dintre personajele filmului „Brother 2” (2000, r: Alexei Balabanov): „Un cuvânt – români!” Politicianul a completat, apoi: „Românii, după cum știți, nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

"Brother 2" este considerată una dintre cele mai populare producții de acțiune rusești. Acțiunea curge în ideea că americanii și ucrainenii sunt dușmanii protagoniștilor - ultimii, din motive ce țin de Crimeea.

Mai multe analize au identificat, în special în contextul invaziei din Ucraina, fragmente din dialoguri și replici din film folosite pe post de mesaje de propagandă.

Pe Reddit, se vorbește inclusiv despre faptul că Vladimir Putin ar fi adept al citatelor din Brother 2, pe care le-ar fi inserat, de-a lungul anilor, în discursurile sale.

Medvedev: Liderii europeni sunt idioți, slabi și lipsiți de înțelepciune

Revenind la Medvedev, TASS mai scrie că acesta i-a numit pe liderii europeni "idioți, slabi și lipsiți de înțelepciune". Decizia lor de a susține România pare să-l fi surprins, mai notează agenția de presă rusă.

Vicele Consiliului de Securitate rusesc a mai scris, în postare, că aurul fost naționalizat, în 1918, de autoritățile sovietice „pentru comportamentul rău(prost)” al României.  URSS, susține Medvedev, a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus, iar „România a acceptat”

În urma rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, Moscova, la rândul său, nu a cerut reparații pentru acțiunile Bucureștiului din „perioada nazistă” a acesteia, a conchis vicepreședintele Consiliului de Securitate, care a încheiat cu o nouă jignire: „diverși idioți din Parlamentul European și-au făcut din nou pofta”

Istoria îi contrazice pe oficialii ruși

Declarațiile lui Medvedev, dar și ale Mariei Zaharova, care a scris pe Telegram că datoriile pe care România le are față de Rusia sunt de cel puțin 20 de ori mai mari decât valoarea întregului tezar românesc ajuns în Rusia țaristă și că țara sa a restituit României 80 la sută din bogățiile rămase în Rusia, sunt contrazise de fapte istorice.

Din cele 90 de tone de aur și celelalte obiecte de valoare trimise în Rusia, în timpul Primului Război Mondial, Moscova a returnat doar 33 de kilograme de aur și 122 de lucrări pictate de Nicolae Grigorescu.

În 1956, România a reușit să recupereze și Cloșca cu puii de aur. Joi, Parlamentul European a cerut Rusiei să returneze României tezaurul integral.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE