Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie crește bugetul pentru apărare cu cel puțin 52 de miliarde de lire sterline

Marea Britanie va crește bugetul pentru forțele sale armate cu cel puțin 52 de miliarde de lire sterline, a anunțat ministrul Apărării, Ben Wallace, potrivit Agerpres.

Creștere a bugetului cu 3%

În primul său interviu de când Liz Truss s-a instalat la Downing Street, Ben Wallace a confirmat că noul prim-ministru îşi respectă promisiunea din campanie de a creşte cheltuielile pentru apărare cu 3%.

Ben Wallace spune că promisiunea se ridică la un buget anual de apărare de aproximativ 100 de miliarde de lire sterline până în 2030 - o creştere de 52 de miliarde faţă de suma actuală, pe care ministrul Apărării a descris-o ca fiind enormă.

Contextul agresiunilor rusești

Ministrul a lăudat-o pe Truss pentru creşterea finanţării, mai ales în contextul agresiunii rusești.

„Departamentul meu a fost atât de obişnuit timp de 30 sau 40 de ani să se apere împotriva reducerilor sau să împace reducerile cu luptele moderne, încât va trebui să se obişnuiască cu o cultură complet diferită, şi anume că vom creşte, ne vom schimba”, a declarat Ben Wallace.

Revizuirea integrată a apărării Marii Britanii publicată în martie 2021 arată că armata a pierdut 9.500 de posturi şi că o treime din gradele sale au fost desfiinţate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE