Manageri din privat, chemați să ajute Guvernul. Crenguța Leaua, avocata care a salvat Roșia Montană, printre consultanți

Guvernul a dat undă verde creării grupului de lucru format din specialiști din mediul privat, care ar urma ca, fără remunerație, să-i consilieze pe miniștri pentru reformarea companiilor de stat. O parte dintre membri au fost deja cooptați. Deși sunt persoane cu experiență profesională, PSD este sceptic. Conducerea partidului a cerut garanții că noii consilieri onorifici nu vor divulga și folosi date confidențiale. 

Peste 2,5 miliarde lei pierderi la companiile de stat în 2024

266 de companii de stat din România au înregistrat numai în anul 2024 pierderi de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Alte câteva sute de societăți controlate de stat nici măcar nu și-au declarat veniturile și cheltuielile realizate. Pornind de la această situație, guvernul intenționează să vină prin pachetul doi de măsuri inclusiv cu reorganizarea acestor societăți cu capital de stat, reduceri de indemnizații pentru membrii Consiliilor de Administrație și cu impunerea unor criterii de performanță. În acest demers de restructurare, noul comitet interministerial creat va fi ajutat inclusiv de un grup de specialiști și manageri din mediul privat. Aceștia vor lucra pro bono și se vor alătura unei echipe formate din angajați ai ministerelor, conduse de unii miniștri și vicepremierul Marian Neacșu.

Dragoș Anastasiu, vice premier: „O să propunem infiintarea unui consiliu consultativ neremunerat, la AMEPIP cu specialiști neretribuiți, specializați în guvernanță, HR și juridic, care vor sprijini  AMEPIP  pentru a eficientiza activitatea.” 

În ultima ședință, executivul a aprobat memorandumul, preambul necesar pentru cooptarea acestor manageri din mediul privat. Aceștia vor avea un rol consultativ și nu vor purta aproape nicio responsabilitate în cazul în care rezultatele nu vor fi pozitive, pentru că deciziile aparțin Guvernului. 

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: „În cadrul acestui nou act se vine și cu o serie de garanții, sub forma unor declarații de confidentialitate pe care trebuie sa le semneze cei care vor sa ocupe aceste posturi.”  

Declarații de confidențialitate, dar cu răspundere limitată

„Destinatarul nu își asumă nicio răspundere pentru eventualele pierderi, daune sau prejudicii, fie ele directe sau indirecte, care ar putea rezulta din utilizarea ori implementarea recomandărilor, opiniilor sau informațiilor oferite în cadrul acestui demers consultativ oferit Emitentului. Destinatarul nu garantează, nici expres, nici implicit, rezultatele serviciilor prestate. (...) În orice situație, dacă se va stabili răspunderea Destinatarului în mod excepțional, limita maximă a acesteia nu va depăși valoarea minimă prevăzută de lege, după caz. ”

Manageri și analiști financiari, printre noii colaboratori

Speranța Munteanu  - Fost Senior Advisor al KPMG pe teme de Strategie și Restructurare

Mihaela Mitroi  - consultant fiscal, partener GTA Group

Iancu Guda - analist economic, fost realizator de emisiuni de profil

Crenguța Leaua – avocat, specializată în arbitraj internațional, fiind și cea care a reprezentat cu succes România în litigiul cu compania Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană

Anca Grigorescu – avocat, coordonator comitet al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Speranța Munteanu susține că deja a semnat un acord de confidențialitate și de conflict de interese în acest sens. Procesul de consultanță nu va fi unul facil, rezultatele fiind preconizate să apară peste câțiva ani.

Speranța Munteanu, fost senior advisor al KPMG pe teme de Strategie și Restructurare: „Acesta ar fi un tractor excepțional pentru întreg sistemul nostru economic, pentru că lucrul pe care le-am făcut și noi în zona privată, mai meșteșugărește, ar fi obligat să se ducă și să se alinieze și asta ar trage rapid economia într-o direcție bună.”

PSD cere garanții de integritate și transparență

Planul premierului de a implica consultanți privați a fost criticat vehement de PSD, cel mai important partid din coaliția de guvernare. Președintele interimar, Sorin Grindeanu susține că nu pot exista garanții că implicarea mediului privat în politicile publice economice și financiare nu va crea avantaje pentru anumite grupuri de interese.

Sorin Grindeanu, președintele PSD: „În momentul în care lucrezi la Guvern trebuie să ți se dea acces la informații cu caracter secret. Cam ar trebui să-ți faci publică o declarație de intenție, cel puțin. Dacă tu vrei să vorbești despre companii, este foarte bine...dar unele dintre ele pot fi listate la bursă. Dacă nu ai o declarație de intenție, transparent și clar, lași loc la suspiciuni.”

În încercarea de a-i liniști pe cei de la PSD, Dragoș Anastasiu a promis ca, în cazul în care vor exista anumite suspiciuni în legătură cu unul dintre acești consilieri, acestea vor fi verificate și făcute publice. 

Ioana Dogioiu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Este o etapă procedurală. Prima etapă procedurală este constituirea grupului de lucru mini-interministerial, da, sub coordonare a căruia, sub egida căruia, dacă vreți, va funcționa și acest grup consultativ. Toate lucrurile se fac etapizat. Astăzi a fost constituit acest grup de lucru. Ceea ce va anunțat domnul vicepremier a fost tot planul care include inclusiv obiectivele pe care le are grupul de lucru, felul în care va lucra, țintele pe care le vizează.”

Componența finală a grupului de consultanți privați va fi stabilită la finele săptămânii viitoare. Potrivit surselor Euronews, în prezent au loc o serie de discuții pentru cooptarea mai multor specialiști printre care se regăsesc Cristian Nacu, specialist la divizia de investiții a Băncii Mondiale, și Mihai Dudoiu, avocat de profesie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE