Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu, la Davos: „Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul UE”

Șansa Moldovei de a supraviețui ca democrație este posibilă doar ca parte a Uniunii Europene, a declarat Maia Sandu în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Președinta Republicii Moldova a vorbit și despre pericolul rusesc și necesitatea de securizare a teritoriului țării sale.

Maia Sandu a discutat cu liderii lumii prezenți la Davos despre modul în care Moscova încearcă să șantajeze țările din regiune, prin creșterea prețului gazelor naturale livrate în Europa.

Președinta Republicii Moldova a cerut ca Ucraina să fie sprijinită prin toate mijloacele, pentru a câștiga războiul.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Cred că șansa Moldovei de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul UE și trebuie să fim realiști cu privire la ceea ce se va întâmpla în regiunea noastră în următorii 10-15 ani. Desigur, cu toții sperăm într-o victorie rapidă a Ucrainei și acest lucru se va întâmpla, dar nu putem vedea Rusia devenind o țară democratică foarte curând, ceea ce înseamnă că provocările pentru regiune vor fi în continuare prezente”.

Sann Marin: „Când Rusia a atacat Ucraina, totul s-a schimbat”

În cadrul discuțiilor de la Davos, premierul finlandez Sanna Marin a spus că războiul din Ucraina a determinat Finlanda să își reevalueze poziția privind aderarea la NATO.

Sanna Marin, premierul Finlandei: „Când Rusia a atacat Ucraina, totul s-a schimbat. Lumea s-a schimbat. Vecinul nostru nu mai era același. A devenit un vecin agresiv care a trecut peste acea graniță (a Ucrainei n.r.), iar finlandezii s-au întrebat ce graniță nu ar putea Rusia să treacă? Răspunsul este granița NATO. Și de aceea, finlandezii au vrut să aderăm la NATO”.

Premierul Finlandei consideră că situația actuală ar fi putut fi foarte diferită dacă aliații occidentali ar fi acționat mai ferm atunci când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Sanna Marin a cerut Europei și altor democrații occidentale să transmită Rusiei mesajul că vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Acesta a fost și mesajul transmis la Davos de președinta Comisiei Europene, care a lăudat poporul ucrainean pentru curaj, pe fondul invaziei ruse. Ursula von der Leyen a reiterat anunțul Comisiei Europene cu privire la pachetul de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro oferit Ucrainei.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „În acest ultim an, țara voastră (Ucraina n.r.) a emoționat lumea și a inspirat întreaga Europă. Și vă pot asigura că Europa va fi întotdeauna alături de voi”.

La reuniunea de la Davos se mai discută despre modalitățile de rezolvare a actualelor crize energetice și alimentare, dar și despre soluțiile pentru riscurile geopolitice apărute ca urmare a războiului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE