Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Ciolacu: Din semnalele primite din rândul societății, rezultă că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend. Propunerea, “Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00”, a fost adusă în discuție la guvern, săptămâna trecută, de către reprezentanții comercianților.

Marcel Ciolacu, premierul României: Un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor și închiderea magazinelor la sfârșit de săptămână. Din toate semnalele primite din rândul societății, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Din câte îmi aduc aminte, au fost închise piese în pandemie sau a fost pus orar la magazine. Vreau să vă anunț că nu mai suntem în acea etapă.

“Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00” - propunerea comercianților

“Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00” – a fost propunerea pe care reprezentanții comercianților au înaintat-o în cadrul unei discuții la Guvern. Aceștia au susținut că angajații din supermarketurile din România au nevoie de zile libere la final de săptămână. Executivul s-a arătat atunci deschis să analizeze propunerea.

Inițial, propunerea cu care veniseră micii comercianți era de a închide toate hypermarketurile în weekend. Fiind discriminatorie o astfel de măsură, au decis să vină cu o inițiativă ce ar viza toate magazinele, inclusiv cele de cartier.

Programul magazinelor redus în weekend a fost aplicat în mai multe țări europene. Spre exemplu, în Germania, Austria și Franța, supermarketurile sunt închise duminică.

Ce spun românii despre închiderea magazinelor în weekend

Propunerea ca supermarketurile și hipermarketurile să fie închise în weekend sau să aibă un program redus a stârnit controverse. Românii nu agreează ideea.

- Ați fi de acord să se închidă magazinele de la 13 în weekend?

- Nu!

- Cu ce v-ar încurca?

- Păi cei care lucrează până târziu, unde se mai duc?

- Dar n-ar fi mai bine să vă treziți sâmbătă sau duminică dimineață să mergeți la cumpărături la primele ore?

- Eu oricum mă trezesc devreme, dar mă gândesc și la celelalte persoane care pur și simplu lucrează până târziu în timpul săptămânii și preferă să facă cumpărăturile în weekend.

Mulți români profită de timpul liber din weekend pentru a merge la cumpărături.

- Cred că cel mai simplu e în weekend. În special pentru majoritatea persoanelor, nu numai pentru mine. Pentru că majoritatea oamenilor muncesc, au un job. De obicei în prima parte a zilei sunt la muncă, iar seara e destul de târziu și e obositor să își mai facă cumpărăturile. Deci cred că fiecare persoană profită în weekend să își facă cumpărăturile.

-Ați fi de acord cu inițiativa asta ca în weekend să se închidă magazinele la ora 13?

- Nu. Mi se pare exagerat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE