Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bani europeni pentru lucrări de modernizare îndoielnice. Stâlpii de iluminat, recent montați în Cluj-Napoca, sunt strâmbi

Oamenii care locuiesc pe mai multe străzi reabilitate din Cluj-Napoca au postat pe rețelele sociale că stâlpii de iluminat recent montați sunt strâmbi. Constructorul dă vina pe șoferi, iar autoritățile locale susțin că stâlpii vor fi înlocuiți. Proiectul, de aproape zece milioane de euro, este în faza de recepționare. Lucrările nu sunt finalizate nici până la această dată și au fost deja întârziate un an.

Modernizare doar pe hârtie

Cristina este de 30 de ani în Cluj-Napoca și acum locuiește pe una dintre străzile incluse în proiect. Ea a sperat că în urma reabilitărilor vor exista mai multe spații verzi.

Reporter: „Cum vi se pare că au ieșit modernizările la cele trei străzi principale: Universității, Kogălniceanu și Iuliu Maniu și cele adiacente?”

Cristina: „Apreciez modernizarea lor, având în vedere că locuiesc în centru; altfel, este foarte mult trafic, dar este foarte puțin verde, e totul beton si foarte putini copaci care sunt foarte putini si un pic de joaca, nu joaca cu tobogane, ci un pic de iarbă.”

Reporter: „Ați observat că stâlpii au fost montați strâmb? Și stâlpii și copacii.”

Cristina: „Nu poate fi așa dată în folosință, clar se vede că nu sunt finalizate și stâlpii se vede foarte bine că sunt strâmbi, unii dintre ei.”

Compania care a câștigat licitație dă vina pe șoferi

Euronews a cerut un punct de vedere și companiei care a câștigat licitația. Constructorii susțin că cei 15 stâlpi sunt strâmbi din cauza șoferilor, iar problemele vor fi rezolvate până la recepționarea proiectului.

Adrian Cornea, director SC Astor Com SRL: „Nu știu, trebuie să verific, dar din câte știu nu a fost receptionat. Se îndreaptă, au fost și accidente, sunt comandați în jur de 15, din câte țin minte, care... Au fost loviți și de muncitorii noștri și de alți oameni și de mașinile de gunoi.”

Reporter: „Puteți să-mi spuneți care e valoarea unui stâlp, cât costă un stâlp?” 

Adrian Cornea: „Nu știu, vă dați seama că nu știu, sunt multe materiale acolo, nu le știu din cap. Nu pot așa, dacă vreți dați-mi un email și vă răspund, n-am cum să mă ocup acum și să caut.”

Administrația publică susține că lucrările se află în faza de recepționare, iar corpurile de iluminat defecte vor fi înlocuite de constructor.

Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „Tot ce se deteriorează va fi pus pe cheltuiala constructorului, la fel și acei stâlpi de iluminat, nu au fost montați greșit, ei au fost din păcate, ei au fost avariați de șoferii din zonă, de riveranii care locuiesc acolo și bineînțeles că firma care urmează să îi înlocuiască se ocupă de această problemă.”

Proiectul de modernizare în valoare de zece milioane de euro a fost atribuit în urma unei licitații publice. Termenul inițial pentru finalizarea lucrărilor a fost în iunie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE