Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii satului Ianova îi aduc un ultim omagiu lui Mihai Șora. O stradă va purta numele filosofului

În comuna Remetea Mare, sat Ianova, județul Timiș, o stradă va purta numele filosofului și eseistului Mihai Șora. Acesta s-a stins din viață în urmă cu două zile, la vârsta de 106 ani. S-a născut în familia unui preot, a studiat la școala primară din Izvin, în vremea vechiul Imperiu Austro-Ungar. Dar viața avea să-l poarte departe de țara natală, în Franța, pentru un timp. A revenit apoi în România. Țară unde a rămas până la sfârșitul vieții. O viață începută, la început de secol XX, într-un sat din inima Banatului.

Satul Ianova, Remetea Mare, județul Timiș. Aici s-a născut în urmă cu 106 ani filosoful și eseistul Mihai Șora. Oamenii locului se mândresc cu el. De altfel, în ultimii ani Mihai Șora reluase legătura cu locuitorii din satul natal.

Acum, după moartea filosofului, localnicii își amintesc de cel pe care îl consideră personalitatea comunei. Casa unde s-a născut, din păcate, nu mai este. Actualul proprietar știe însă toată povestea.

Viorel Miron, actualul proprietar al casei din Ianova: „Era o casă din 1890, o casă din pământ bătut, acea casă n-a mai putut să fie funcțională, eu am construit casa nouă aici. Acea casă străbunicu meu a cumpărat-o, de la un neamț, nu exista cas parohială atunci în Ianova și părintele, tatăl regretatului Mihai Șora, era preot în Ianova. Lucrurile astea cred că s-au întâmplat prin 1918, după care domnia sa a plecat preot la Izvin.”

Cosmin Chira, viceprimar Remetea Mare: „În urmă cu o lună de zile, am luat legătura cu dumnealui și i-am spus că în Ianova lucrăm la nomenclatorul stradal și ne-ar face o mare plăcere și o mare onoare ca strada pe care a locuit doumnealui să o denumim sub numele de Mihai Șora.”

Filosoful și eseistul Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie. Sicriul este depus până marți ora 13:00, la Biserica Albă, din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE