Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din estul Ucrainei refuză să plece din zonele de conflict

Ucrainenii care locuiesc pe frontul de nord-est ignoră apelurile de evacuare ale autorităților. Luptele s-au apropiat de curțile lor, pe fondul reluării ostilităților în regiune. Oamenii spun însă că nu vor să plece pentru că nu au unde și nici nu cred că ar putea începe de la zero o viață nouă.

Ucrainenii care au rămas în orașul Kupiansk și în împrejurimi par paralizați de nehotărâre. Mulți spun că le este teamă de greutățile strămutării, că nu vor găsi locuri în adăposturile aglomerate și că viața este scumpă în orașele din vestul Ucrainei.

Natalia Rosolova medic, locuitor din Kupiansk: ”Cred că numai cei mai curajoși nu se îngrijorează. Desigur, ne este teamă, dar nu pot spune că sunt bombardamente puternice în zona asta. Undeva mai departe - da, le auzim, auzim sirenele de avertizare. Probabil că deja ne-am obișnuit.”

Oamenii mor săptămânal în bombardamente  

Din cele peste 12.000 de persoane care locuiesc în cele 37 de așezări pe care autoritățile ucrainene le consideră zonă periculoasă, doar câteva sute au ținut cont de avertismentele de evacuare. Ei rămân pe propriul risc, spun autoritățile locale.

Liudmila Yermiciuc  locuitoare din Kivșarivka: ”Înainte era mult mai liniște. Acum plecăm, dar sora mea și soțul ei au decis să rămână. Este adevărat că se gândesc ce să facă în viitor. O să curețe grădina și apoi poate că vor merge în Harkov.”

Mulți dintre ucrainenii care au plecat din zonă au făcut-o pentru că bombardamentele le-au distrus singura justificare de a rămâne – casele în care au investit munca de o viață. Dar mulți au ales să nu plece. Numai în Kupiansk sunt acum aproape cinci sute de copii ai căror părinți au refuzat să răspundă cererilor de evacuare, chiar dacă în fiecare săptămână mor oameni în bombardamentele armatei ruse.

Kremlinul a început să-și concentreze forțele în direcția Kupiansk la jumătatea lunii iulie, făcând din regiune principalul său efort ofensiv, potrivit oficialilor militari ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE